Sprehajalne poti na obali

Slučajno sem na spletu našel  stran map.portoroz.si in moram reči da bi se želel, da bi taka stran obstajala za celo državo in ne samo za obalo.

Spletna stran ima za podlago Googlov zemljevid, potem pa lahko s preprostim iskalnikom najdeš poti, ki te zanimajo. Pohodništvo, kolesarstvo, učna pot. Zahtevna ali manj zahtevna. Obstajajo celo konjeniške poti za tiste, ki pridejo s konjem na obalo ali pa bi si radi konja izposodili na turistični kmetiji.

obala_3

obala_4

Pri vsaki izbrani poti so opisani osnovni podatki, zanimivosti ob poti, višinski profil, ki bo prišel prav tistim, ki se izogibajo zahtevnejšim vzponom ali pa si želijo priti do pogleda z razgledom, priložen pa je tudi letak poti v pdf obliki in celo gpx datoteka, ki se jo lahko prenese kot sled na naprave za navigacijo.

Odkar sem zgrešil Kamniško sedlo in prišel na Kokrško sedlo jaz vedno nosim s seboj prenosnega Garmina, tako da so te gpx datoteke zelo uporabne. Na obali se je verjetno res nekoliko težje izgubiti, kot v kakšnih hribih, si pa s tem vseeno lahko olajšaš iskanje poti, sploh če ta ni ustrezno označena s tablami in smerokazi.

obala_2

obala_1vir: map.portoroz.si

Kot rečeno na začetku bi nekaj takega po mojem mnenju morali imeti zbrano nekje na enem mestu za celotno državo.

Drugo vprašanje pa je, ali so te poti res vse primerno označene z usmerjevalnimi tablami in ali se ti kje ne zgodi, če slediš sledi iz prenesene gpx datoteke, da se znajdeš na zasebnem zemljišču, kjer te preganjajo jezni domačini, ki jih motijo zmedeni turisti. Njim pa težko pojasniš, da slediš neki poti, ki si jo našel nekje na internetu.

Če slučajno še ne obstajajo, bi po mojem mnenju morali obstajati neki standardi, kako mora biti pohodniška pot pravilno označena in kje morajo stati usmerjevalne table.  Recimo Krpanova pot na Blokah je po moje primer zgledno označene poti, edino kar me je tam zmotilo je informativna tabla, kjer je kot kaže napačno navedena dolžina poti in čas trajanja. To je tudi pomemben podatek za načrtovanje poti, saj te lahko prehiti tema, kilometre pred koncem zmanjka kondicije ali kaj podobnega.

Sam sem želel začrtati krožno kolesarsko in pohodniško pot po Ljubljanskem barju, ki bi se začela in končala v Bistri pri Tehničnem muzeju Slovenije, ampak še vedno čakam, da mi postavijo lesena mostova za pešce in kolesarje čez Ljubljanico.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: