Blejska kremna rezina

Bled se zadnje čase pogosto omenja v zvezi z našim turizmom in to predvsem v smislu, kako draga je naša turistična ponudba na takšnih mondenih lokacijah. Navadna (znamenita?) kremna rezina stane na Bledu 4.70 €, kava s smetano pa 3,50 €. Marsikdo se ob tem še zmrduje, da je Blejska kremna rezina bistveno slabša od tiste, ki jo kupi v Sparu ali Mercatorju. Za tak denar dobiš v trgovini štiri kremne rezine, v navadni slaščičarni pa vsaj dve. No, zame je tudi sachar torta v trgovini ali kakšni naši slaščičarni boljša, kot tista, ki sem jo jedel na Dunaju v dobri gostilni v neposredni bližini stolnice. Bistvo je v marketingu, ne v okusu kremne rezine ali sachar torte.

Jaz kot turist nisem bil na Bledu že več kot 40 let, ko sem bil tam nazadnje s starši. Bled je bil zame vedno kraj na poti do Bohinja, kjer čakaš v koloni, da se prebiješ mimo, potem pa lahko zopet uživaš v lepi pokrajini do Bohinja.

V mojih očeh ima Bled dva obraza. Eden je tisti na pravljičnih fotografijah, posnetih ponavadi iz kakšne vzpetine nad Bledom, kot je Osojnica, drugi pa dejansko stanje, ko si sam na Bledu in se ukvarjaš s problemom parkiranja, povsod velika gneča turistov, umazana voda in vedno nekje v podzavesti študiraš, kje te bodo okrog prinesli z navitimi cenami, ker si v mondenem letovišču. Morda gre tu za neupravičen predsodek, ker kot omenjeno sam na Bled ne hodim, si ga pa tako predstavljam in zaradi tega tudi izogibam.

Sam sem opazil, da se Bled kot sanjska svetovna turistična destinacija, ki jo morate nujno obiskati vsaj enkrat v življenju, pojavlja na številnih Youtube posnetkih, pri čemer so ponavadi prikazane samo pravljične slike Bleda, ki so jih naredili mojstri fotografije v idealnih pogojih ali pa so celo računalniško obdelane, da izpadejo lepše. Še vedno pa se najdejo tudi znani spletni portali, ki Bled uvrstijo kar med še neodkrite Alpske bisere!? Ko pomislim na dejansko stanje in kremno rezino za 4,70 €, mi gre ob tem na smeh. Neodkrit morda kje, kjer še nimajo povezave v internet ali pa je ta blokiran. Ampak posledica takih zapisov na spletnih portalih in posnetkov na Youtube je potem to, da se Bled takoj znajde na bucket listu sanjskih destinacij tisočev tujih turistov, zlasti iz Azije in Bled je tako postal nekakšen slovenski Dubrovnik ali Benetke. Žrtev ali zmagovalec množičnega turizma? Kakor za koga.

Ampak to ponavadi niso turisti, ki bi prišli na Bled za več dni in si vzeli čas za spoznavanje kraja, ljudi in okolice, ampak gre za enodnevne goste, ki pridejo narediti na Bled posnetek za na socialna omrežja in za to, da na svojem sanjskem bucket listu prečrtajo še eno destinacijo. Verjetno pa marsikateri od teh instant turistov v istem dnevu obišče najprej Ljubljano, se odpelje na Bled, skoči do Postojnske jame ali Lipice ter dan zaključi v Piranu ali Portorožu, nakar sledi še naporna vožnja z avtobusom nazaj v Benetke. Za znamenito Blejsko rezino pa ponavadi zmanjka časa, saj so taki enodnevni izleti načrtovani do minute natančno in v natrpanem programu ni predvideno tovrstno kulinarično razvajanje.

Kot rečeno eden izmed problemov tega medkontinentalnega turizma je v tem, da imajo ti turisti zelo natrpane urnike, ker morajo v tistih nekaj dneh pogledati čim več različnih svetovno znanih turističnih točk, ker vprašanje, če se bodo še kdaj vrnili tja. Končna posledica tega pa je, da vidijo vse in (doživijo) nič. Večino časa pa prebijejo na avtobusih, ko jih vozijo iz ene na drugo vmesno sanjsko destinacijo. To področje bo verjetno v prihodnosti lahko uspešno pokrivala izpopolnjena navidezna resničnost (VR), tako da za tako turistično izkušnjo ne bo potrebno več potovati na drug konec sveta.

Sem se pa odločil, da bom šel po toliko letih ponovno kot turist na Bled. Moram izkoristiti to edinstveno priložnost, preden se vrnejo nazaj trume turistov. Dve nočitvi oziroma trije dnevi bodo po moje dovolj za raziskovanje Bleda in njegove okolice.

Znamenito kremno rezino bom pa preskočil. Oziroma bom s seboj prinesel kar tisto iz Spara in jo pojedel ob jezeru. Da še jaz naredim eno kljukico.

Kremna rezina na Bledu – checked.

Bi bil pa lahko eden večjih slovenskih mega infrastrukturnih projektov tudi umetni otok s cerkvico na Bohinjskem jezeru. Dubaj ima Palm Jumeirah, Bohinj pa… Samo bi bili pa turisti zmedeni, kaj je bolj mondeno. Bled ali Bohinj.

Oziroma kaj je tu sploh original in kdo ima fake otok.

Značke: , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: