Utrinki iz Ljubljane

Danes je v Ljubljani petek popoldan. Hladna fronta je dosegla Zahodni Balkan. Meteorološko se je očitno začela jesen, vsaj glede na vreme zunaj. Poletje se zdi junija še zelo oddaljeno. Z nestrpnostjo čakamo kakšen anticiklon nad našimi kraji, ki bo pregnal deževne oblake.

Petek pa je tudi čas za zdaj že tradicionalne kolesarske proteste. Ker je vreme slabo za aktivnosti na prostem verjetno tokrat ni za pričakovati rekordne udeležbe. Če sploh kdo pride. So pa za vsak slučaj tudi danes postavili kovinske ograje na Trgu republike pred parlamentom. Tudi te ograje so sedaj že postale tradicionalne. Pridejo, postavijo in pospravijo do naslednjega petka, ko se performance ponovi. Kolesarji in ograje so vsakič isti, tako da so verjetno že navajeni eden na drugega.

Prostor pred spomenikom Borisu Kidriču ni ograjen, tako da so protestnikom klub vsemu pustili nekaj manevrskega prostora.

Foto: Dr. Onyx

Se mi pa vedno ko gledam ta monumentalni spomenik poraja vprašanje, s čim se je arhitekt Jože Plečnik zameril Ljubljani, da nima očitno nikjer v Ljubljani spomenika, pa kljub temu da so mestu prav njegove arhitekturne zamisli dale značilno podobo? Menda nima v Ljubljani niti ulice, ki bi bila poimenovana po njem, res pa je en trg poimenovan po njemu. Pa za test naj poskuša vsak našteti pet del Jožeta Plečnika in pet del Borisa Kidriča. Se pri kom morda zatakne?

Naš Božji arhitekt je očitno načrtoval preveč sakralnih objektov?

So pa vsaj lepo uredili Plečnikovo hišo, ki trenutno žal nima prav veliko obiskovalcev, ko ni turistov iz Češke. Pa bodo sigurno prišli in njegova spominska hiša bo spet zaživela.

Slovenci, ja…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: