Zaporni ventili

Nekih reči jaz preprosto z mojo omejeno logiko ne razumem in včasih se mi zdi, da se iz nas preprosto norčujejo.

Ena taka zadeva so zaporni ventili za vodo.

Pred leti mi je zaposleni iz komunale hkrati z menjavo števca za vodo zamenjal še glavni vodovodni ventil na dovodu v hišo. Sicer s tem nisem imel kakšnega neposrednega dodatnega stroška, samo pokazal mi je, kje se moram podpisati na dobavnici, sigurno pa vse te menjave vestno obračunajo na položnicah. Menda pa morajo vsakih nekaj let te števce za vodo menjavati, da pravilno izmerijo količino porabljene vode. Bi bila res prava katastrofa, če bi bila meritev za nekaj litrov na leto napačna. In meritve so resna zadeva. Mi smo imeli na fakulteti temu namenjen cel predmet, kjer smo se učili o merilnih pogreških.

Ampak s to menjavo pa je prišlo do nenavadnega pojava in sicer je na bojlerju za vodo začel puščati varnostni ventil ko je bojler segreval vodo. Najprej mi ni bilo čisto jasno, kako je to lahko povezano z menjavo ventila za vodo čisto nekje drugje, samo potem sem šel raziskovat po internetu. Izkazalo se je, da mi je delavec komunalnega podjetja tokrat vgradil zaporni ventil, ki ne dopušča pretoka vode v obratno smer, torej nazaj v vodovodno omrežje in ker se voda pri segrevanju razteza je končni učinke potem ta, da začne puščati varnostni ventil na bojlerju, ker narašča pritisk. Da je tokrat vgradil drugačen ventil in kakšne bodo lahko posledice mi delavec komunalnega podjetja ni niti omenil. On samo vgradi, kar mu naročijo.

Po takem posegu se potem lahko samo sprijazniš, da kaplja iz bojlerja ko ta greje vodo in podstaviš neko posodo, ali pa greš nekam v hišno vodovodno napeljavo vgrajevati ekspanzijsko posodo, ki potem to kompenzira in uravna tlak.

Ampak to je zame samo še ena čista neumnost in prevara tistih, ki si lahko izmislijo, kar se jim zahoče in moramo potem mi to plačevat.

Jaz sicer razumem, da je lahko problem v vodovodnem omrežju, če glavni ventili omogočajo pretok tudi v nasprotno smer, tako kot je bilo pred tem posegom. Vendar ali ni bolj logično in ekonomsko ceneje, če se taka regulacija pritiska izvede na enem mestu v vodovodnem omrežju, namesto da mora potem več tisoč gospodinjstev vgrajevati ekspanzijske posode in imeti še s tem dodatne stroške? In jaz bi še verjel, da je tak poseg res nujno potreben, če ne bi vodovodno omrežje vrsto desetletji delovalo brez zapornih ventilov, potem pa so ti kar naenkrat nujno potrebni!

Nenazadnje, zakaj je potem komunala zgradila drago centralno čistilno napravo, če pa bi lahko vsak potrošnik pri sebi gradil svojo mini čistilno napravo? Kaj je tu drugače od centralne regulacije tlaka v vodovodnem omrežju? Je razlika samo v stopnji nelogičnosti ali še kje?

Jaz sem poslal Komunalnemu podjetju Vrhnika vprašanje, kje je dejansko smisel takšnega posega in zakaj tlaka ne uravnavajo centralno, pa odgovora nisem dobil. In ko ne dobim odgovora ponavadi pomeni, da ne vedo, kaj bi lahko odgovorili oziroma je zamolčan odgovor da to počnejo, ker pač lahko.

Seveda pa vedno dopuščam tudi možnost, da se jaz motim in ne razumem problema. Lahko da kdo res priključi svoj lasten vrelec vode direktno na javno vodovodno omrežje in tako vanj pošilja nenadzorovano na tisoče kubičnih metrov vode domače pridelave. Lahko da so se kje dogovorili in hkrati isti trenutek vsi vklopili vse bojlerje in je zaradi tega nastala težava. Lahko da števec za vodo brez zapornega ventila odšteva, ko bojler greje vodo in je prišlo do mesečnega pogreška na položnici razreda 5 centov +/- 0,3 cente? Lahko tudi da na vodovodno omrežje ljudje priklapljajo naprave, ki imajo bistveno večji učinek na tlak kot pa običajni bojlerji, ampak potem bi lahko samo tem vgradili zaporne ventile, ne pa kar vsem po vrsti.

Ampak po moje se iz nas lahko norčujejo natanko toliko, kot jim mi to dopustimo.

In dopuščamo jim veliko. Dopuščamo pa jim veliko zato, ker nam je čisto vseeno ali pa smo mnenja, da se ničesar ne da spremeniti in je tako, ker pač tako mora biti po mnenju stroke. V tem primeru vodovodarjev.

In jaz se s tehtnimi argumenti vedno pustim prepričati v to, da sem se zmotil. Samo morajo biti konkretni argumenti, ne pa tišina. Tišina ni argument. Oziroma je. V prid moji tezi.

Značke:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: