Zgodovinski posnetek

Zadnji dnevi so za zgodovinske fotografe in dokumentaliste naravnost fantastični. Najprej zgodovinska fotografija evropske poslanke Tanje Fajon, ki se brez sramu klanja komunistu in revolucionarju Borisu Kidriču, enemu izmed ideologov masakra po drugi svetovni vojni na naših tleh, sedaj pa še posnetek režiserja spontane vstaje proti napačni vladi, kako ga policisti odpeljejo v marico in na policijsko postajo.

Po moje je bil Jaša Jenull zelo slaba kadrovska izbira tranzicijske levice za tokratno vstajo in več kot očitno jim zmanjkuje kadra, ki bi se bil pripravljen žrtvovati za njihovo stvar in smešiti pred zgodovino, saj gre še vedno za izdajo lastnega naroda. Jaša Jenull je menda slab režiser, ki ni naredil še ničesar omembe vrednega. Težko bo tak človek pritegnil mase, prej nasprotno. Veliko jih bo sedaj doumelo, da gre dejansko za slabo režirano farso. Če je režiser Jaša Jenull kaj dosti drugače niti ne more biti.

Naravnost fenomenalen in za zgodovino pa je posnetek, ko dva policista vlečeta režiserja Jašo Jenulla v policijsko marico on pa kriči…

Poglejte, posnemte kako mi drži roko, posnemte…au… lomijo mi roko, prosim vas snemite to, ste to vidl…au…au…A lohk…au….au…

Če je že vse skupaj slabo režirano, pa je bilo tole vrhunsko odigrano v lastni režiji. Skoraj da ni ob tem igranju še ukazoval snemalcu, kako naj kadrira posnetek. Očitno le ne škodi kot pravijo nekateri, da bi se moral vsak režiser vsaj enkrat preizkusiti tudi kot igralec. Ta posnetek je tako vrhunski, da sem si ga shranil in shraniti bi si ga morali tudi zgodovinarji! Kakšen Hollywood neki. Tega se ne da posneti na ukaz. Tak prizor se mora zgoditi spontano. Jaša Jenull je slab režiser, a vrhunski igralec v Slovenskem teatru absurda.

Zabavna, a ne tako vrhunska pa je bila tudi njegova predstava na policijski postaji v Ljubljani, kjer se je zagovarjal, da je preskočil policijsko ograjo, ki je ločevala protestnike od kordona policije zato, da je šel pobrat avionček. Ampak policija jih je pred tem večkrat opozorila, da naj ne preskakujejo ograje! Samo kaj, ko bi on tako rad svoj avionček. Najprej aviončki, potem pa ukazi policije.

Bi šel še kdo iskat svoj avionček?…si je pridušala policija. Naravnost za v Butalce.

Nekdo je na spletnem forumu zapisal, da slovenska policija ne bi smela izvajati takega (brutalnega) nasilja.

Ampak če dopustimo, da lahko vsaka drhal ignorira ukaze policije, potem se bodo zbrali nekoč pred našimi hišami in razbijali okna, policija pa bo samo začudeno opazovala, ker se ne zmenijo za njihova opozorila? Resno? Si tega res želimo? Ali bo moral potem vsak izmed nas vzeti pravico do obrambe v svojo roko?

Policija mora izvajati svoja zakonska pooblastila, sicer se vsem nam slabo piše!

Tokrat sem bil ponosen na slovensko policijo. Profesionalno, dostojanstveno in odločno. Tako kot mora ukrepati policija.

Naj protestirajo levi ali desni, anarhisti, zagovorniki ploščate zemlje ali antiglobalisti, policijske ukaze je potrebno spoštovati, da imamo vsi mi ostali mir in se lahko brez strahu sprehajamo po ulicah. To je dobrina, ki si jo ne bi smeli pustiti vzeti in jo bodo morda nekateri cenili šele, ko je ne bo več. In ni nujno da bo vedno tako, kot smo se navadili in razvadili. Na nas je, da se odločimo, pa kateri poti bomo šli.

Poti nasilja ali…

Ali to snemate? Ja, vaše afnanje snemate sami.

Jaz samo dokumentiram.

Značke:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: