MojaSlovenija.org

Kitajci so nekoč uvedli politiko enega otroka, pri nas pa bo nov spletni portal za rezervacijo turističnih ponudb mojaslovenija.org kot kaže določil, da sta možna po njihovo največ dva otroka.

vir: mojaslovenija.org

Na prvi strani imajo iskalnik turističnih ponudb, kjer lahko vpišeš destinacijo, datum prijave in datum odjave ter koliko gostov bi šlo na počitnice. Tu pa postane logika tega portala zanimiva.

Število odraslih in število otrok ne moreš vpisati ampak lahko samo številko spreminjaš s plus in minus. Pri odraslih gre od 1 do maksimalno 4, pri otrocih pa od 0 do maksimalno 2, pri čemer še lahko izbereš starost otrok. Če ima kdo slučajno 3 otroke (teh resda danes ni več prav veliko) na prvi pogled potem izgleda, da prek tega portala ne bo šlo. Ampak obstaja mali trik, ki vsaj meni ni prišel takoj na misel. Lahko dodaš še eno sobo in tam lahko spet namestiš do 4 odrasle in do 2 otroka. Logično. Če bi kdo šel rad s 3 otroci v eno sobo pa zaenkrat še nisem našel zakonite rešitve.

vir: mojaslovenija.org

Je pa meni smešno, da je možno na tem portalu iskati sobo za 4 odrasle in 2 otroka, ni pa možno iskati sobe za 2 odrasla in 3 otroke. Verjetno pa programerju to ni toliko smešno kot meni, ker če bi portal omogočal take kombinacije, potem bi moral imeti program še neko dodatno inteligenco in bi moral znati iskati, katere sobe ponudnikov to omogočajo. Vsaj pet vrstic programske kode več in dodaten stolpec v tabeli sob ponudnika za število postelj in možnih dodatnih ležišč.

Sicer bi pričakoval, da bo tak portal imel neko dodano vrednost, glede na portal Booking in podobne že uveljavljene spletne platforme, pa jo zaenkrat jaz nisem našel.

Booking ima sicer zelo podobno rešen iskalnik oziroma ga je ta domača spletna stran preprosto kopirala, s to razliko, da Booking takih ostrih omejitev glede otrok ne pozna. Pri Bookingu je kot kaže omejitev števila odraslih oseb 30, otrok pa 10. Je pa seveda Booking namenjen tudi tržiščem z visoko nataliteto. Pri našem portalu tudi če bi bila omejitev iskalnika en otrok ali celo noben otrok jih tega ne bi prav veliko opazilo.

vir: booking.com

Meni tole vse skupaj deluje kot da si nekdo želi na hitro izkoristi priložnost, ker je večina prisiljena dopustovati doma in kot dodano vrednost omenjajo, da bo pri ponudbi označeno, kdo sprejema turistične bone.

Naj bi bila pa uporaba te spletne strani brezplačna tako za ponudnike, kot tudi iskalce turistične ponudbe, tako da ne vem, kje bo tu potem posel oziroma zaslužek. Verjetno spet prek oglaševanja, ki je že uspešno zaživelo na prvi strani v rubriki Vroče Ponudbe in Izbrane Namestitve.

vir: mojaslovenija.org

Je pa vsaj to inteligentno narejeno, saj kljub temu, da imam jaz v spletnem brskalniku naložene vse možne vtičnike za blokado oglasov (uBlock Origin, Adblock Plus…) mi teh oglasov ne blokira, ker jih kot take ne prepozna, saj so del spletne strani, torej nekakšno prikrito oglaševanje, s povezavami naprej na spletne strani oglaševalcev, ki so za ta prikaz plačali.

Zame je bilo veliko olajšanje ko sem prebral, da na tem portalu ne bo omogočeno plačilo prek spleta in da je potrebno plačati direktno pri ponudniku. Torej se prek portala lahko naredi le rezervacija.

Na tako amatersko skup zmetanem portalu meni niti na misel ne bi prišlo, da bi pustil podatke o moji bančni kartici. Verjetno je predstavitvena tiskovna konferenca trajala precej dlje, kot pa samo programiranje tega spletišča.

OPOMBA: Kakšno uro po tem, ko sem tole napisal, funkcionalnosti spletne strani niso več dostopne. Je pa viden countdown, ki odšteva dneve, ure, minute in sekunde do trenutka, ko bodo spet z nami. Ti šmet.

Kako popraviš slab prvi vtis? Preprosto rečeš, da ni še šlo zares. Bo potrebno nekako zdržat še en teden. Potem se bo pa spletna stran verjetno zrušila zaradi navala, ker ne bo zmogla obdelati hkrati pet obiskovalcev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: