Praktični problemi delitve naroda

To, da je slovenski narod skoraj fanatično razdeljen na desnico in levico je upam danes dejstvo, ki mu težko kdorkoli oporeka, saj to lahko gledamo iz dneva v dan, iz leta v leto, iz desetletja… upam ne še v naslednje stoletje in tisočletje.

Ampak ta ostra delitev pa po moje prinaša tudi številne probleme.

To, da moraš če si pristaš ene ali druge opcije skrbno paziti kakšne medije spremljaš, je samoumevno. Če ti je blizu levica, potem so tu Delo, Dnevnik, Večer, Mladina, Žurnal24, POP TV, RTV SLO, Radio 1 in številni drugi. Če ti je blizu desnica je izbira na medijskem področju zaenkrat še bistveno manjša. Lahko spremljaš Nova24TV, Demokracijo, Ognjišče, morda še Siol.net ter številne manjše spletne portale, kot je Požareport in Časnik.si. Če ti gre za denar, spremljaš Finance. Denar imajo radi levi in desni. V primeru, da sem koga uvrstil na napačen politično pol, se oproščam in na željo seznam tudi popravim oziroma ga prestavim. Če bo kdo želel, da Mladino prestavim na desno, je ne bom! Ostareli komunisti naj kar ostanejo tam kjer so. Še najmanj škode.

vir: twitter

Zadnjič je svetovno znana kuharica in Master šefinja Ana Roš na Instagramu nakazala, da bi znala biti pripadnica leve politične opcije. To je bilo čisto dovolj, da se je njena gostilna, ki se danes ponaša z dvema Mišlenovima zvezdicama okarakterizirala za leglo leve buržoazije, ki je pokradla delavskemu ljudstvu, da lahko sedaj razvaja svoje borbončice na njihov račun. Dvomim, da bo še kakšen pristaš desnice zašel v to gostilno, saj je bila s tem praktično izbrisana iz desnega kulinaričnega zemljevida. Na drugi strani pa bo morda kakšen pristaš levice sedaj zanalašč šel v to gostilno, da bo pomagal “naši stvari“, pa čeprav bo za to plačal zasoljenih 175 € na osebo brez vinske spremljave. In tega nikakor ne želim namerno povezovati z Cosa nostro. Napisal sem “našo stvar”. Torej Cosa nostra po naše. Slovensko!

Meni do sedaj ni prišlo niti na misel, da bi lahko delil tudi gostilne na desne in leve, samo od sedaj bom na to mnogo bolj pozoren. Ko takole razmišljam in v mislih delim gostilne levo in desno je levi verjetno tudi Ljubljanski As, kamor zahaja rad Ljubljanski župan Janković. Katera bi bila lahko desna gostilna še razmišljam. Morda kje na vasi, blizu cerkve. Desnih ošterij bi znalo biti tako absolutno gledano celo več kot levih. Samo večina elitnih je verjetno levih, ker kulinarični elitizem je v prvi vrsti medijski elitizem.

In tu se problem delitve naroda šele dobro začne.

Če koga slučajno na stranišče je sedaj pravi čas, ker pride na vrsto najbolj zanimiv del, ki ga je potrebno prebrati v enem kosu. Smo vsi nazaj? Prav, gremo naprej…

Recimo da si trgovsko podjetje Spar in najameš za reklamno kampanjo pevca Magnifica. Za njega pravijo, da je simpatizer levice. S tem si se praktično ustrelil v koleno, saj se bo polovica potencialnih kupcev spraševala, ali je podjetje Spar blizu levici? Jih morda celo Spar na skrivaj financira? Lahko pristaš desnice še mirne vesti hodi v Spar in hkrati s tem ne podpira nehote nasprotne politične opcije?

vir: Spar

Še huje je, če si pristaš desnice in blazno rad prepevaš njegovo In ko enkrat bom umrl. Tako rad prepevaš, da bi šel tudi na njegov božični koncert, samo da slišiš, kako zveni v živo in da prepevaš o neizbežnem skupaj z množico. Ampak te ne bodo potem obtožili, da si izdal desno stvar? Še več. Božični koncert pevca Magnifica bi se lahko smatral celo kot žaljenje verskih čustev. Zakaj ima pristaš levice koncert ravno na Božič in ne recimo 27. aprila ali 25. maja? To je tako inteligentno vprašanje, da si ga moram ponoviti. Zakaj za vraga ima pristaš levice koncert ravno na Božič in ne recimo 27. aprila ali 25. maja?

Zelo podobne probleme imajo tudi pristaši levice, čeprav v manjšem obsegu, ker je estrada pri nas večinoma v domeni levice, saj je tudi za uspeh na estradi potrebna medijska podpora. In kot vemo ima levica na tem področju vrhunski propagandni stroj, ki mu zaenkrat težko kdorkoli konkurira. Če bi bil rad estradnik in se izve, da si pristaš desnice, ali imaš bog ne daj doma nad posteljo celo razpelo, boš imel velike težave s pojavljanjem v medijih, ker te bodo levi mediji namerno ignorirali. Za našo stvar, jasno.

Za Marto Zore bojda pravijo, da je bližje desnici. In ali si lahko potem pristaš levice brez slabe vesti prepeva njeno Ljubezen, ljubezen, kako je silna ta ljubezen? Si upa pristaš levice sredi belega dne kupiti njen CD v trgovini? Nočem nikogar strašiti, samo danes te lahko mimogrede posname kdo s telefonom in objavi na internetu fotografijo, ki več razkriva kot zakriva, predvsem pa jasno izdaja politično pripadnost.

In tu se problem delitve naroda šele začne.

Ne, to sem enkrat že napisal. Vraga, kaj jaz to delam…

In tu se delitev naroda nadaljuje in še stopnjuje.

Recimo da si zagrizen pristaš levice in potrebuješ odvetnik ali notarja. Kaj narediš? Ja najprej se seveda pozanimaš, kdo je blizu tvoji opciji, da pomotoma ne financiraš nasprotnika. Kakšen odvetnik ali notar bi bil lahko nenazadnje blizu tudi desnici. Hkrati s tem ko angažiraš odvetnika ali notarja tvoje politične opcije pa dobiš še celoten paket, saj je v ozadju socialna mreža, ki se med seboj dobro pozna in tudi sodeluje ter ima shranjene vse pomembne in vplivne telefonske številke v imeniku pametnega telefona. Odvetniki na vezi s sodniki? Nobenega problema. Vse se da, če si prava politična opcija! Na tem področju ni ničesar svetega. Vsak gre za denar v posteljo s komerkoli. Za koga? Za našo stvar!

Celo po državni upravi obstajajo ljudje, za katere se sicer natančno ve, kdo to so z imeni in priimki, ki lovijo redke pristaše desnice in izvajajo nad njimi mobing ter jim na vsak način želijo zagreniti življenje. Zakaj? Za našo stvar! Seveda pa je lahko kje tudi kakšen pristaš desnice, ki to počne simpatizerju levice. Edino verjetno za to je mnogo manjša, ker je bila večino tranzicije pri nas na oblasti levica in je državna administracija praktično “etično” čista. Sami pristaši levice kamor pogledaš, katerokoli pisarno odpreš, katerikoli fikus premakneš. Nekateri celo nosijo majice z rdečimi zvezdami v službenem času in jih nihče ne preganja. Celo več. Če nosiš tako majico bistveno hitreje napreduješ, ker šefi vedo, da si za našo stvar.

Pa naprej.

Zadnjič sem bežno spremljal kako je uslužbenec radijske postaje Radio 1 Deželak junak zagnal neko dobrodelno akcijo, s katero je zbiral denar za počitnice tistih otrok, ki si morja ne morejo privoščiti. Na prvi pogled seveda čudovita gesta. Ampak tudi to se je pri nas spolitiziralo, saj se je ob njem pojavil župan Janković, za katerega vsak ve, da je leva opcija. Pa tudi večina uvršča Radio 1 v isto, torej levo politično hemisfero.

Pristaša levice to seveda ne bo zmotilo in bo morda prispeval kakšen evro. Kaj pa si naj ob tem misli simpatizer desnice? Kaj če gre za prevaro in večina zbranega denarja ne gre zares za otroke, ampak kam drugam? Ali kdo preverja, katere otroke pošljejo s tem denarjem na morje in ali je res, da gredo na morje z Deželakom junakom tudi otroci, ki so bili v istem letu prej na morju že trikrat s starši in torej niso neki otroci slabše situiranih staršev? Na kakšen način sploh določijo, kateri otroci gredo s tako zbranim denarjem na morje? Je problem, če je otrok iz družine, kjer hodijo v cerkev in otrok obiskuje verouk?

Ponavadi pristaš desnice tu naredi kompromis in daruje Karitasu. Ampak tu se pa potem pristaš levice lahko sprašuje, ali Karitas enako pomaga levim in desnim, vernim in nevernim? Kaj bi naredili na Karitasu, če bi se na vratih pojavil Marjan Šarec ali Luka Mesec? Bi ju zabrisali ven? Na ta dovtip sem ponosen še dve minuti zatem, ko sem ga napisal. Luka Mesec na Karitasu? Meni huronsko smešno in z veliko simbolike.

Da ne dolgovezim.

V Spara več ne hodim. Če vam to kaj pove?

Saj ne, se hecam.

Tudi na kakšen Magnficov koncert bom še šel in zelo lepo bi bilo poslušati Ljubezen Marte Zore v živo na razprodanih Strožicah.

Mimogrede, kdo ve, katere politične opcije je Sidharta? A ne, njih je več, Pri teh bo potrebno pogledati bolj natančno vsakega posameznika. Bobnar, levica, vodilni vokal desnica, bas, desnica, klaviature levica? Si potem upa še kdo na njihov koncert?

In potem je problem janšizem. Kdo je tu nor?

Zapis je del Operacije Michael.

Oprosti Onyx, lepo in lucidno napisano, ampak ali jih nisi s tem le še bolj skregal in sprl med seboj?

NASLEDNJIČ: Osnove razrednega boja na Slovenskem

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: