Kdo so protestniki

Na spletni strani Financ je nekdo s partizanskim imenom FjodorKirilovic v komentarjih pod enim izmed člankov takole naštel kdo vse so protestniki na kolesarskih protestih 2020:

 • institucionalizirani kulturniki z dobrimi plačami (kot institucijo mislim gledališča ipd., ne psihiatrično bolnišnico),
 • lumpenkulturniki ala razni raperji (Nikolovski, Čordić), ki morajo poleg donacij davkoplačevalcev včasih kaj zaslužiti tudi na trgu,
 • poklicni, pretežno miroljubni nevladniki (lezbijke, open society z derivati itd.),
 • ljubiteljski miroljubni nevladniki (vegani, borci proti 5G, ljudje z lovorovimi venci na glavi),
 • študentje, ki ne marajo Janše, pa tudi kapitalizem jim ne diši preveč (najbolj jim diši sex, drugs, and rock&roll),
 • pretežno nenasilni ekstremisti (jugoslovenarji, Levica in podobni),
 • nasilni ekstremisti (Antifa squadre),
 • profesorji na fakultetah za pranje možganov (nekateri so že v zgornjih skupinah),
 • normalni protestniki (volivci Šarca in podobnih),
 • nepolitični borci proti korupciji (tisti, ki so si od vseh Tarč zapomnili samo “Janša krade”),
 • etablirane politične stranke, kot je SD.

Jaz bi k temu seznamu dodal vsaj še ostarele novinarje Mladine, ki so po nekaterih informacijah celo med organizatorji teh protestov.

Mladina je po svoje žalostna zgodba slovenske tranzicije, saj so bili nekoč v komunizmu drzni znanilci sprememb, potem pa ko so te spremembe zares prišle, so ostali za vedno nekje v starih časih. Danes pa so po moje to večinoma neki 50 letniki, ki v Mladini še vedno sproščajo svoje frustracije in demonstrirajo svojo sposobnost izražanja sovraštva do tistih, ki so po njihovo njihovi razredni sovražnik. Ime časopisa Mladina pa je za današnji čas naravnost bizarno, saj bi se prej lahko imenovali Plus 50, če ne bi bilo to ime že zasedeno. Tako se že imenuje neka priloga časopisa Delo za starostnike.

Na protestih so menda še neke skupine, ki se zavzemajo za zaščito narave.

S temi bi se jaz lahko po svoje celo strinjal, saj je po mojem mnenju zaščita narave ustavna materija in bi morala biti omenjena že takoj na začetku tega najvišjega pravnega akta države.

Se mi pa zdi, da tudi zaščita narave sodi med področja, ki zahtevajo strokovni pristop in podrobno razumevanje samega problema, tako da nisem prepričan ali so laiki s ceste res za to strokovno usposobljeni. Pri nas že imamo Zavod RS za varstvo narave kjer ima vse to lepo našteto med svojimi nalogami in tam so zaposleni profesionalci. Ali delajo dobro bodo pa lahko morda kaj več povedali kočevski medvedi in volkovi.

Kaj točno v zvezi z zaščito narave protestnike moti pa nisem uspel razbrati. Videl sem samo slogane z napisom Narave ne damo, nikjer pa ni pisalo, kdo jim jo želi vzeti in kako konkretno namerava to izvesti. Če pa gre dejansko spet bolj za to, da Privilegije ne damo, potem pa razumem bicikliste iz te družbenopolitične skupine in potem pa tudi ti sodijo na te proteste – v prve bojne vrste.

Sigurno je med protestniki tudi nekaj javnih uslužbencev – sodnikov, učiteljev, državnih birokratov in kriminalistov, za katere predstavlja demokratična menjava oblasti velik šok in se jim zdi, da morajo ta šok tudi javno izraziti z udeležbo na protesti. Verjetno je njihova maskota žvižgač Gale, ki ima kot eden redkih nižjih državnih uradnikov svojo spletno stran na Wikipediji. In bojda celo tudi klub oboževalk, ki bi ga rade na vsak način spravile v posteljo. Spati s slavnim žvižgačem dekletom očitno danes nekaj pomeni. A vseeno ni to isto, kot spraviti v posteljo frontmana skupine Siddharta. Da si ne bo žvižgač Gale preveč česa domišljal.

Nekateri pa pridejo na te proteste preprosto za… našo stvar.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: