Osnove političnega boja na Slovenskem

Zadnjič sem v enem komentarju na spletu prebral idejo, da bi se morala pri nas vsa levica združiti v eno stranko in potem bi po cicibanski aritmetiki imeli 75%, JJ pa 25%, torej imamo lahko spet nazaj neke vrste komunizem in tako odpade potreba po protestih in spontanem ljudskem uporu kolesarjev.

Ampak ta ideja je neumnost.

Levica pri nas ni več tako kot v komunizmu ena partija, kjer morajo vsi misliti enako, ampak je na tem političnem polu več različnih struj, ki se borijo za vsakdanji košček kruha na politični sceni. In ta boj je trd in neizprosen.

Tako imenovana trda Kučanova linija in še najbližje prejšnji partiji so Socialni demokrati. Ti so tudi gonilo ideje Naša stvar (Cosa nostra).

Potem so tu razne ad hoc liste, ki nosijo imena po vsakokratnem vodilnem ideologu (Bratuškova, Cerarjeva, Šarčeva). Ti bi bila radi moderna evropska levica, hkrati pa se morajo še vedno delati, da sodijo pod trdo Kučanovo linijo, ker sicer bi jih levi propagandni stroj na ukaz raztrgal. Kdo od njih bi se lahko znašel povsem slučajno na naslovnici tednika Mladina z iztegnejo desno roko. Tudi foto terminu s Kučanom se ne morejo izogniti, čeprav jim ni preveč do tega, ker javnost potem dobi občutek, da so samo neke marionete na politični sceni. V skrajno levo zategnjene lutke. Tako živeti in politično delovati mora biti težko. Gre za posel, ki je še najbližje komedijantom in stand up komikom, ker ti niso tako hitro zamorjeni, so pripravljeni skočiti na glavo tudi v prazen bazen in jih ne moti preveč, če jih kdo počasi skuha kot žabo na zmernem ognju. Znajo celo pristno zaigrati, da jim to na nek bizaren način celo paše.

In tu je še potem stranka Levica.

Ti so pa v bistvu neki žurerji, ki jih zmrazi že ob sami misli, da bi morali v življenju kdaj delati. Doma imajo obešene po stanovanju Titove in Stalinove slike, ker se jim zdi to super cool. Pri Titu cenijo zlasti njegov prefinjen odnos do Jadranskih otokov, saj se jim zdijo Brioni in Vis super cool, da je obstajal tudi Goli otok pa radi pozabijo in to sucks. Pri Stalinu so jim pa všeč zlasti njegovi brki in sama pojava. Vsaj enega gulaga ne zna na pamet našteti nihče od njih, kar tudi sucks.

Levica rada srka absint in javnosti prodajajo slogan Blaginja za vse. Torej tudi za kriminalce, lenuhe in lopove. Za vse! Égalité!

Stranka Levica je tudi sicer povsem neuporabna za vladanje in gre dejansko za stran vržene glasove na levici, saj njim niti na misel ne pride, da bi šli s kom v vlado, ker bi morali vzeti v upravljanje kakšen resor, torej ministrstvo. In se tako osmešiti. V tej stranki bi težko našli kogarkoli, ki bi bil sposoben voditi ministrstvo en sam mesece, kaj šele cel mandat. Morda bi se našel kdo, ki bi se bil pripravljen žrtvovati za JGZ Brdo. Tam se menda dobro jé v njihovi menzi. Si predstavljate vlado, kjer si stranke razdelijo resorje in Levica vzame samo JGZ Brdo? Ta dovtip je meni tako smešen, da za trenutek pozabim, kaj sem hotel s tem zapisom sploh povedati…

Tako da ja. Zabavna situacija na naši politični sceni. Tu JJ zmaga tudi če ne naredi nič in nekaterim na naši levici se zdi, da so med metaforami prav oni žaba, ki se počasi kuha. In ob tem postaja čedalje bolj rdeča. Še bolj rdeča, kot je bila nekoč.

Se je pa upam vsaj Zdravko Počivalšek naučil iz prakse kaj pomeni moja misel…

POLITIKA JE UMAZAN POSEL.
BLAGOR TISTIM,
KI SE LAHKO UKVARJAJO S ČEM DRUGIM.

V politiki so danes eni tvoji najboljši prijatelji, jutri najhujši sovražniki, ki bi te najraje utopili v žlici vode. In nekoč tvoji sovražniki postanejo prijatelji, tvoji prejšnji navidezni prijatelji pa končajo v postelji s sovražnikom tvojega bivšega pravega prijatelja.

Ampak to je v demokraciji nekaj normalnega in s tem je potrebno znati živeti.

Če si politik.

In še najbolj ironično ob vsem tem je, da to sploh ni najbolje plačan posel v državi.

In politics stupidity is not a handicap.
Napoleon Bonaparte

Poglej še:
Zb(i)rka misli

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: