Kaj bi na mojem mestu storil…

Ljudje se dostikrat znajdemo v položaju, ko se moramo odločiti, kaj storiti, kako se odzvati. Žal nas dostikrat pri tem usmerjajo čustva, kot so jeza, bes ali celo sovraštvo. Namesto tehtnega premisleka se odločamo v afektu. Impulzivno. Na prvo žogo, kot se temu reče.

Nekateri si pri takih odločitvah pomagajo z razmišljanjem, kaj bi na njihovem mestu storil nekdo, ki je modrejši, pametnejši, starejši, previdnejši, bolj razgledan, bolj izkušen od njih.

Verni si pri tem dostikrat pomagajo z mislijo, Kaj bi na mojem mestu storil Jezus? Nekaterim se zdi Jezus neprimeren za tako razmišljanje, saj se jim zdi, da potem človek v življenju prejema samo udarce in nastavlja vedno samo še drugo lice. Po mnenju mnogih je življenje zlasti prejemanje in vračanje udarcev. Kot nekakšen tenis. Prejmeš udarec in udariš nazaj, prejmeš udarec in udariš nazaj, prejmeš udarec in udariš silovito nazaj, prejmeš udarec, zgrešiš, zabrišeš lopar v mrežo in pokažeš sredinca sodniku.

Tisti, ki so že uspešno zboleli za ideološko indoktrinacijo se verjetno sprašujejo, kaj bi na njihovem mestu storil njihov politični idol. In bolezen ponavadi potem hitro napreduje. Ideološka indoktrinacija se še poglobi.

Jaz se dostikrat v takih situacijah vprašam, Kaj bi na mojem mestu storil Onyx? Torej moj nekakšen alter ego. Onyx je imel dolgo časa moto, da če nekdo vate vrže pasjo bombico, ti zabrišeš nazaj atomsko bombo. Danes je Onyx nekoliko starejši in je ta moto nekoliko dozorel. Sedaj Onyx meni, da če ti nekdo vrže pasjo bombico, ga ti poškropiš z vodno pištolico, nekako tako kot počne revolucionarka Eva. Zato sedaj jaz poskušam nasprotnike spraviti na mojo stran igrišča in jih tu osmešiti. Ne vem pa ali je res pametno, da poslušam Onyxa? Mogoče bi moral bolj poslušati sebe. Samo kaj bi jaz potem storil v takem primeru?

Zadnjič sem v neki knjigarni zagledal knjigo z naslovom Kaj bi na tvojem mestu naredila ona?, resnične zgodbe 25 izjemnih žensk, ki so spremenile svet in jo v afektu takoj kupil. Nič nisem razmišljal, kaj bi na mojem mestu naredil kdo drug. Za Onyxa vem, da knjige ne bi kupil, ker bi se mu zdelo škoda denarja. Kdo pa danes še kupuje knjige, ko je vse na internetu?

vir: založnik

Knjige sicer še nisem uspel prebrati do konca in sem nekje na polovici. Za koga bo morda knjiga videti kot kakšen feministični priročnik za osnovnošolske punce, ki jim fantje nagajajo, ker bi radi vzbudili njihovo pozornost. Samo jaz nisem dobil takega občutka.

Res pa knjigo berem na skrivaj, ker sicer me ljudje čudno gledajo. Ženske pa sploh.

>>Bodi nežna, človeška, dostopna, sočutna in odprta. Obnašaj se tako, da te bodo dobri ljudje imeli radi, da se te bodo zlobni bali in da te bodo prav vsi spoštovali<<
Katarina Velika

Ekaterina Aleksejevna Romanova oziroma Katarina Velika je imela 21 ljubimcev in eno samo ljubezen. Rusijo. Samo to ne piše v tej knjigi, ampak na Wikipediji.

Nekje drugje na spletu sem pa prebral, da je Katarina Velika za njenih 11 glavnih ljubimcev porabila 93 milijonov rubljev in sicer za darila in finančno podporo, medtem ko je leta 1796 državni prihodek od davkov na leto znašal manj kot 50 milijonov rubljev. Torej ta njena posteljna zabava je državo kar precej stala, da si ne bi katera domišljala, da so mlajši ljubimci poceni!

OPOMBA: Ko sem knjigo prebral do konca, sem slučajno našel na spletu podatek, da je v knjigi omenjena Valentina Tereshkova, prva ženska, ki je poletela v Vesolje leta 1963, predlagala kot članica Ruskega parlamenta dopolnitev Ruske ustave, s katero bo Ruski samodržec Vladimir Putin ostal na oblasti še do leta 2036. To pa po mojem mnenju ni preveč izjemno dejanje. Ampak dobro, nje ne bom samo zaradi tega iztrgal ven iz knjige, saj ima tudi še kakšna druga v tej knjigi na vesti kakšne grehe, pa so jih spregledali. Katarina Velika je menda dala odstraniti celo svojega moža. Kot kakšna pajkovka.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: