Botanični vrt

V nedeljo popoldan sem skočil v Ljubljanski Botanični vrt. Ker se tudi sam zadnje čase nekoliko bolj intenzivno ukvarjam z vzgojo in oživljanjem sobnih rastlin sem hotel zlasti preveriti, kaj na tem področju počne konkurenca. Že dokaj hitro sem ugotovil, da imajo rož in rastlin več od mene. Sem bil pa vesel, ko sem opazil, da imajo v svoji zbirki tudi nekaj takih rastlin, kot jih imam jaz. In sem bil kar malo ponosen, ko sem jih prepoznal.

Drevesasta šeflera, precej večja od moje, Dracena in Cikas palma tudi. O, lepa, lepa… Slonova nogica, seveda tudi spet večja od moje…vse so večje od mojih. Pa kaj je to? Tekmovanje kdo ima večjo? Edino Saracenija je njihova manjša. Upam pa, da ima bolj urejeno prebavo od moje.

Naslednje tri fotografije štejem med blažja umetniška dela.

Na prvi sem poskušal z igro svetlobe in sence ustvariti vtis pahljače.

Druga fotografija je nekakšna skakalnica, kjer sem poskušal s kompozicijo poustvariti občutke smučarskega skakalca na letalnici, ko iz zaleta gleda v globino.

Tretja je pa samo list z luknjami.

To se mi je zdelo samo po sebi umetniško narejeno. Ne razumem sicer najbolje, čemu te luknje v listu služijo, ampak videti so pa lepo, glede na to, da gre za rastlino s tako srhljivim imenom – Monstera. Tako ime bi jaz dal prej kakšni veliki mesojedki, ki je sposobna prebaviti poljskega zajca.

Seveda se pa tudi tokrat nisem mogel premagati in sem pri konkurenci kupil še dve rastlini za v mojo domačo zbirko. Ena mi je bila preprosto všeč, drugo sem pa kupil zato, ker je pisalo, da gre za drevo denarja, ki prinaša veliko sreče, blaginje in bogastva. Sicer znanstveno so rastlini reče Crassula, kar pri nas prevedemo v Krasula, ki pa meni zveni smešno za rastlino, ki prinaša denar. Če se bo pokazal čez čas učinek te rastline, jih nameravam potem kupiti v večjih količinah, preden jih povsod zmanjka. Lahko pa da gre spet za nek marketinški trik in si je kdo spomnil tako ime samo zato, ker rastlina ni šla dobro v promet.

Vsaj zame impresiven design pa je čebelnjak v Botaničnem vrtu.

Ker se je oče ukvarjal s čebelarstvom so mi zadeve s čebelami dokaj poznane. Čebele sodijo med najbolj pomembna živa bitja tega planeta, saj skrbijo za opraševanje rastlin. Zato seveda sodijo tudi na častno mesto v vsak botanični vrt. Zelo dobro pa ima ta čebelnjak rešeno pregrado s steklom pred panji, tako da si lahko od blizu pogledaš pristajanje in polet čebel iz panja. Če se panju preveč približaš te čebele namreč rade pičijo, ker si za njih avtomatično vsiljivec, četudi ne misliš nič slabega.

Foto: Dr. Onyx

Kogar čebele zanimajo priporočam knjigo Svet čebel avtorja Ivana Esenka. Vsaka resna knjiga o čudežih narave bi se morala po moje začeti s čebelami.

vir: Družina

Poglej še:
Vzgoja sobnih rastlin
Plečnikov botanični vrt za plevele

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: