Utrinki Ljubljane

Začenja se še en nov dan pod diktaturo in tiranijo nove oblasti. Številne je strah za prihodnost. Delajo se različni seznami oporečnikov. Nihče ne ve, kaj bo. Udeležbe na protestih so postale nevarne, saj je očitno med protestniki pomešanih precej takih, ki skrbijo za prepoznavo obrazov. Sistematično se pregledujejo Facebook profili. Ljudje smo postali paranoični, saj nikdar ne veš, kdo je kdo in kakšna je njegova agenda. K zelo napetemu ozračju je svoje prispevala še epidemija novega koronavirusa. Če ti uspe in se ne znajdeš na seznamu oporečnikov ali ne padeš v nemilost oblasti, te lahko pokosi virus.

Nevarnost preži na vsakem koraku.

Nekaj prepotrebnega optimizma mi vzbudi oglas, kjer nekdo za 30€ riše kužke. V teme oglasu zagledam upanje. Dokler si ljudje želijo ročno narisanega svojega kužka, ne more biti vse tako črno…razmišljam sam pri sebi.

Ko se takole spehajam po jutranji Ljubljani, poskušam najti kakšen motiv, na katerem ne bo samo grafit Ustavimo ablast, ki zna samo krast, napisano s pisavo, ki izdaja, da je avtor ponavljal verjetno že malo šolo, ko so se učili lepo, pravilno pisati. Koliko razredov osnovne šole je uspešno dokončal, si ne upam ugibati. Prav veliko ne.

Na Ribjem trgu naredim sliko vodnjaka Dekleta z vrčem. Vonja po ribah ne začutim. Morda je še prezgodaj in se tržnica odpre kasneje. Na tem trgu stoji tudi najstarejša hiša v Ljubljani iz leta 1528, v kateri je nekaj časa bival Primož Trubar. Če bi živel danes, bi verjetno hodil k vodnjaku jokat, ko bi videl, kaj počnemo z jezikom. Balkanizacija kamor pogledaš. Nekateri tudi v tem vidijo prednost, saj je jezik bolj sočen in je nabor kletvic bistveno širši. Nekatere od teh kletvic so naravnost ostudne, sploh tiste, ki omenjajo v isti povedi Sonce in intimne odnose.

Zraven Parka Zvezda stoji nek monolit, na katerem ne piše nič. Monolit brez besed, ga na hitro poimenujem. Ob tem monolitu se spomnim na film 2001: Vesoljska Odiseja. Zraven monolita je položen venec.

Foto: Dr. Onyx

Jutri je petek. Časa za nove proteste in novo prepoznavo obrazov. Seznam oporečnikov bo zanesljivo dopolnjen z novimi imeni. Narod, ki ni sposoben razčistiti s preteklostjo in se zazreti z optimizmom v prihodnost, čaka trpljenje. Sadomazohizem je verjetno pravi izraz za ta vzorec obnašanja.

Monolit brez besed pa nič. Kdor molči, desetim odgovori. Prostora za nove vence pa še precej.

Monolit brez besed.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: