e-Knjiga

Čeprav bi se moral že po poklicni plati navduševati nad novimi tehnologijami, temu večinoma ni tako. Jaz sedaj v novih tehnologijah vidim predvsem potencialne težave ter študiranje, zakaj nekaj ne deluje tako, kot je bilo mišljeno in reklamirano. Če mladina v problemih vidi izzive, jaz v problemih vidim težave. Ko to napišeš veš, da se staraš.

Žal moram priznati, da nikdar nisem bil nek velik ljubitelj knjig. Pa ne zato, ker ne bi imel rad knjig, ampak zato, ker zahtevajo knjige veliko časa, če seveda ne prebereš samo eno ali dve na leto. Moja filozofija je bila, da raje počakam, da posnamejo film in potem pogledam film, če je knjiga postala velika uspešnica. Pa seveda to nikdar ni in ne more biti isto. Film ne prepušča ničesar domišljiji, medtem ko spretno napisana knjiga zahteva od bralca, da si s pomočjo lastne domišljije ustvari knjižno resničnost. Ko beremo knjigo, si vsak od nas nekoliko po svoje predstavlja dvorec, na katerem se odvija zgodba. Ko posnamejo film, je dvorec točno tak, kot ga je izbral tisti, ki je iskal lokacije za snemanje filma, ali pa je celo računalniško ustvarjen. Pisatelj lahko par strani v knjigi porabi samo za to, da opiše, kako je izgledala krčma Pri starem mornarju, ter še nadaljevalnih par strani za opis, kako je bila oblečena natakarica. V filmu tak kader lahko zleti mimo v nekaj sekundah in redko kdo opazi, kako je bila oblečena natakarica.

In tako zadnjič vidim sodelavca z bralnikom e-knjig.

Zadeva mi je bila takoj simpatična in tako sem si še sam kupil nek podoben bralnik e-knjig, predvsem za branje na vlaku, da hitreje mine čas. Nekaj pa tudi zaradi radovednosti, kako cel ta ekosistem deluje, ker to je zame nekaj povsem novega.

vir: proizvajalec

Sam bralnik je po prvem zagonu prijazen do starejših ljubiteljev neproblematičnih elektronskih naprav, saj te ne zamori s preveč vprašanji in ti ne javi kar takoj, da se bo zaradi nepričakovane napake samodejno ugasnil, ustavil, pobrisal podatke, odšel na elektronsko pivo v e-bife. Tako sporočilo ponavadi pomeni, da razvijalci niso imeli prav veliko pričakovanj.

Par nastavitev in je pripravljen za uporabo. Je pa seveda na začetku prazen, tako da moraš nekako priti potem do e-knjig.

Tu pa sem bil potem prijetno presenečen, saj sem zgolj v parih korakih, brez preveliko truda in študiranja prišel do točke, ko sem si sposodil prvo e-knjigo in jo uspešno naložil na bralnik. Resnici na ljubo sem pričakoval, da bo to precej težje. V bistvu sem samo sledil navodilom, ki so dostopna na spletni strani Biblos.si.

Najprej sem namestil na računalnik brezplačni program Adobe Digital Edition, ki je bralnik in hkrati sistem za DRM (Digital rights management) na področju e-knjig.

Na spletni strani Biblos.si bi sicer lahko že začel kupovati e-knjige, samo sem bil malo razočaran, ker zahtevajo uporabo PayPala za plačilo in ni možen drug način. Raje bi videl, če bi lahko direktno vpisal podatke iz bančne kartice, ker te podatke nerad puščam na spletu. PayPal je tu zgolj še en posrednik več med banko in prodajalcem.

Zato sem se odločil, da grem raje preizkusiti izposojo. Za to je potrebno biti član ene izmed knjižnic in tako sem šel obnoviti članarino v Mestno knjižnico Ljubljana. Na spletni strani Biblos.si sem odprl nov uporabniški račun, ga povezal z mojo knjižnico in v bistvu sem takoj lahko pričel z izposojo prve e-knjige. Postopek tudi tu presenetljivo enostaven, glede na to, kako kompliciran bi bil lahko, če bi si kdo vzel nekaj več časa ali bi imel študent, ki je programiral spletno stran slab dan. Šolski primer uporabe Kiss tehnologije – Keep It Simple Stupid. Res škoda, da je ta tehnologija tako zapostavljena.

E-knjigo preprosto preneseš kot datoteko na računalnik, odpreš v programu Adobe Digital Edition, od tam preneseš na bralnik in knjiga je na bralniku pripravljena za branje. Tudi samo branje na bralniku je za moj okus rešeno naravnost čudovito. Samo dve tipki, ena za stran naprej, ena za nazaj. Upam, da to ni patentirano, ker bi bilo škoda, tako inteligentno je zamišljeno vse skupaj.

Čeprav ima klasična, torej tiskana knjiga še vedno nek šarm in predvsem imajo tiskane knjige tudi specifični vonj, je eleganca po mojem mnenju krepko na strani bralnika e-knjig. Vsaj kar se tiče klasičnega leposlovja.

Bi bila pa spoštovana Centrifuzija morda ponosna name, ker sem si kot prvo e-knjigo izposodil njen Blodnik po Istri. Oziroma ni samo njen, saj so poleg nje še dve avtorici te knjige. Mogoče bi si Centrifuzija ob tem mislila, kje pa je potem tu posel zame?

O, je.

Knjigo sem v fizični obliki kupil znancu za rojstni dan, tako da nekaj malega zaslužka od mene je. Možno, da dobiš kot avtor kaj denarja tudi v primeru, če si ljudje izposojajo knjigo v knjižnici. To ne vem. Lahko da to deluje po podobnem principu, kot pri glasbi, ki jo vrtijo na radijskih postajah.

Edino kar še ne vem je, koliko časa imaš tako e-knjigo izposojeno, kaj se zgodi potem, ko poteče rok izposoje, je morda možno tudi izposojo e-knjige podaljšati in ali se ti lahko zgodi, da moraš plačati zamudnino, če jo ne vrneš pravočasno? Nekako pobožno upam, da potem ne zahtevajo, da datoteko prenesem nazaj na spletno stran?

To bi bilo po mojih standardih smešno, če že ne celo absurdno nesmiselno. Ampak ponavadi ne želim biti preveč strog in tudi nekaj, kar je absurdno nesmiselno, uvrstim med samo smešno.

Me pa včasih postane kar malo strah, ko pomislim, kaj bo nastalo iz mene, če začnem brati še knjige. Že tako sem po mnenju nekaterih preoster in premalo rahločuten, a še vedno dovolj pronicljiv.

Skratka, še en povsem nenavaden nakladač.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: