Ne preveč varne hiše

Tole zgodbo sem poslušal danes zjutraj ob jutranji kavi. To, ali je zgodba resnična in se je dejansko pri nas zgodila tako, kot je spodaj napisano, ne morem potrditi, ker tega nisem šel raziskovati. Se mi pa zdi verjetna, ker če je nekaj možno, potem bo slej ko prej prišel nekdo na idejo, da to izvede.

Neka romkinja naj bi se dala namerno zapreti v tako imenovano varno hišo z izgovorom, da jo partner pretepa. In verjetno je to lahko celo držalo, vsaj takšni so naši stereotipi o romski družini.

Na spletni strani Skupnosti centrov za socialno delo so varne hiše opisane takole:

Varne hiše nudijo ženskam in otrokom, ki doživljajo kakršnokoli obliko nasilja (psihično, fizično ali spolno) možnost umika in nastanitve. Predstavljajo varen prostor, kamor se lahko zatečejo in ob podpori svetovalk na novo uredijo življenje. Lokacija varnih hiš je tajna.”

Cilj te romkinje pa je bil, da pridobi podatke o tem, kdo vse je nastanjen v varni hiši in kje se nahaja, te podatke je potem predala svojemu partnerju, nakar jih je on prodajal naprej partnerjem od teh žensk, ki so našle zatočišče v varni hiši. Seveda prodajal za denar. Na koncu vsega skupaj torej samo čisti poslovni interes in sicer zaslužiti na nesreči drugih.

Nauk te zgodbe je, da nobena varna hiši ni varna, če lahko pride vanjo dvojni agent.

Če ta zgodba res drži, potem je v teh hišah narobe vsaj to, da se identitete teh oseb lahko razkrijejo, saj se jih s tem seveda spravi v veliko nevarnost. Vedno moraš računati tudi s tem, da pride v varno hišo nekdo, ki se izdaja za nekoga, ki to ni in ima zlobni namen.

Če ta zgodba res drži, potem je vsaj zame vprašljivo, ali je res primeren tako visok nivo oskrbe v slovenskih zaporih, kjer so zaprtim na voljo fitnes naprave, prvo vrstna (mimo vrstna) zdravstvena oskrba, dostop do zobozdravnika, možnost zavrnitve dela v zaporu, možnost vnosa lastnih računalnikov in tako dalje in tako dalje.

Ampak jaz seveda nisem strokovnjak za to področje, tako da tu ima glavno besedo tako imenovana “stroka”.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: