Albanska obala

Nekateri pri nas so mnenja, da je pravi počitniški turistični hit albanska obala. Jaz pa se počutim, kot bi bil na albanski obali že v Portorožu!

Če se organi pregona in pravosodje bolj ukvarjajo z notranje političnimi obračuni, kot s pregonom organiziranega kriminala, potem lahko denar iz teh nezakonitih aktivnosti počne in pokupi kar hoče. In zaslužki so lahko tu enormni. To nenazadnje dokazujejo drage vile in športni avtomobili, s katerimi se vozi vrh organiziranega kriminala. Pa tega pri nas sploh ne skrivajo, ker jim nihče nič noče oziroma vsi gledajo stran! Še več. Ti so mladim celo vzor v smislu, kako biti bogat brez dela in te hkrati vsi samo spoštljivo gledajo. Tarča pri nas so kot kaže zgolj najnižje strukture organiziranega kriminala! Bolj za statistiko, kot karkoli drugega, saj ima država z njimi potem zgolj stroške, pravega učinka pa dobesedno nobenega, saj šefi takoj najdejo nove uslužbence, ki zapolnijo vrzel v strukturi. Ko sem enemu bivšemu zaposlenemu iz Ljubljanskega zapora na Povšetovi omenil, da imamo pri nas v zaporih samo Tier 3 organiziranega kriminala, Tier 1 in Tier 2 ima pa absolutno imuniteto, se mi je samo nasmehnil in odvrnil – kakšen Tier 3, v zaporih je samo Tier 4.

Jaz sicer tudi močno dvomim, da so vse slaščičarne res samo slaščičarne. Prelepo, da bi bilo lahko to res. In ne verjamem, da bi lahko dobro informirana ulica lahko res vedela več, kot pa ve naša policija. Nekoč je menda nek kriminalist moji znanki dejal, da to poteka po načelu – Mi njih pustimo na miru, oni pa nas! Nekakšen policijski fair play po naše torej. Kaj NPU je bil potem res ustanovljen zgolj za pregon političnih nasprotnikov oziroma opozicije in ne za pregon najtežjih oblik kriminala!? Glede na to, kdo pri nas počiva po zaporih, je očitno temu res tako. Samo potem je to samo še ena velika tranzicijska sramota več! Sramota za tiste, ki so na tako idejo sploh prišli in sramota za tiste, ki menijo, da je lahko v moderni demokraciji naloga elitne kriminalistične enote pregon politične opozicije.

Problem je po moje tudi v tem, da če že samo državo organiziraš kot nekakšno mafijsko združbo, torej po načelih organiziranega kriminala, potem zelo težko učinkovito preganjaš ostale mafijske združbe, ker to potem izpade kot obračun v podzemlju. In v podzemlju si nihče ne želi bad blood, kot se temu strokovno reče.

Pri nas po mojem mnenju neke resne policije sploh nimamo. To kar imamo je bolj državno redarstvo, kot prava policija.

Je pa to po mojem mnenju še ena zelo nevarna igra, ker organiziran kriminal je kot najbolj trdovraten plevel in ko enkrat uspešno razprede svoje lovke v vse strukture oblasti in pravosodja, potem je to zelo težko ali skoraj nemogoče uničiti.

Posebno poglavje so pa zapori pri nas, saj je zaporski sistem bolj podoben otroškemu vrtcu, ki ga pomagajo voditi kar zaporniki sami. Če bi se jaz pri nas resneje ukvarjal z organiziranim kriminalom, bi se dal zanalašč zapreti v zapor, saj bi bil tako pod radarjem policije, hkrati pa bi si zlahka v zapor prinesel vso najmodernejšo komunikacijsko opremo, s katero bi vodil posle. Smo verjetno tudi ena redkih držav na svetu, kjer lahko iz zapora kličeš praktično kogarkoli, brez da te kdorkoli nadzira! Ampak to ni nek velik problem, če so v zaporu samo mali kriminalčiči. Pri nas tudi nimamo niti enega strogo varovanega zapora! Niti enega. Zakaj? Ker ga ne potrebujemo, ker se kot rečeno najhujših oblik kriminalitete pri nas ne preganja. Tako so zapori v bistvu pri nas neke vrste socialne ustanove.

Mi smo verjetno svetovni rekorderji po številu naivnežev na kvadratni kilometer! EU pa žal tudi ni prav daleč za nami.

Ne razumem kako je sploh možno, da EU že samo pomisli na možnost pristopa Albanije v to zvezo? Albanija je znana kot evropska Kolumbija, kar se tiče trgovine z mamili. O pristopu Albanije EU lahko razmišljajo samo tisti, ki v tem vidijo dober posel. Taki državi se naloži stroge gospodarske sankcije, kot Severni Koreji in se jo pošlje nazaj v srednji vek, če države niso sposobni sami spraviti v red. Ne pa pogajanja o pristopu v EU! In nekaj podobnega velja še za nekatere države iz Balkana, kjer je organiziran kriminal zlizan z oblastjo oziroma drugače povedano, organiziran kriminal dejansko vodi te države!

Ko dobro dela slabo, zlo dobro uspeva.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s