Iskrice

foto: Dr. Onyx

Nekaj sije v nas ljudeh, ne ugibajmo zakaj…
Le da vsem lepo je.

(Siddharta Piknik)

Trenutno se ukvarjam z raziskovanjem kako deluje “preskakovanje iskric“. Namreč do pred nekaj let jaz nisem vedel, da ta poseben učinek zares obstaja in sem mislil, da gre zgolj za metaforo oziroma figurative speach. Učinek se kot kaže zgodi pri očesnem stiku in se zdi, kot bi te nekaj zbodlo v očeh. Je pa pojav težko opisati. Veš pa, ko se ti zgodi. To po moje proži naša podzavest, ko so izpolnjeni nekateri pogoji in kar je zanimivo pri tem je, da se očitno učinek sproži pri obeh hkrati. Torej izraz, da je preskočila iskra, je dejansko zelo posrečen. Po moje taka sinhronost ni možna, brez da smo na nek skrit in nam še nepoznan način povezani prek nekega višjega nivoja zavesti.

Za marsikoga je verjetno težko dojemljiv koncept, da je življenje med drugim tudi precej kompleksna miselna igra in kot igralec moraš poznati pravila, posebne učinke, ki jih igra pozna in uporablja ter se zavedati, da je rezultat te igre lahko bolj ali manj ugoden za igralca. Torej ni preveč pametno početi kar nekaj, ampak moraš vedeti točno kaj počneš in zakaj. Vse naše poteze vplivajo na resničnost in ta se na njih odziva.

Glede preskakovanja iskric sem sicer še precej na začetku raziskave, ampak po dosedanjih ugotovitvah ta posebni učinek očitno ni prav pogost. Marsikdo sploh ne ve, da to res obstaja ali pa si ga napačno predstavlja. Po logiki se mora ta učinek zgoditi nekje zelo na začetku neke morebitne veze, saj čez več let nima nekega smisla. Prav tako ne sme biti statistično tako zelo redek, kot glavni dobitek na loteriji, saj potem tudi nima smisla to iskati, ker je možnost zadetka zanemarljiva.

Po moje se ta učinek ne bi smel pojaviti pri poročenih in zaročenih, sicer igra krši lastna pravila oziroma ljudi spravlja namerno v skušnjavo. Če se pojavi, potem mora to razložiti kakšen teolog.

Kdor cilja visoko, na iskrice, po moje lahko kar pozabi na razne tinderje, Ona-On portale in hitre zmenke. Tako banalno se verjetno igra ne pusti igrati. Tudi razne prehodne avanture in avanturice te od tega cilja verjetno samo oddaljujejo. Seveda pa dopuščam možnost, da tudi to lahko deluje, ampak potem potrebujemo uspešne primere, torej proof of concept.

Čemu preskakovanje iskric sploh služi (vejica!) se da z nekaj malega domišljije lahko predstavljati. Je pa vsekakor zanimiva tudi teza, da ti s tem igra morda pomaga, da preveč časa ne izgubljaš z napačnimi. Seveda če na ta pojav naletiš dosti zgodaj in ga izkoristiš sebi v prid.

Prav lahko se nam zgodi, da bomo že v bližnji prihodnosti uspešno pristali na Marsu, o nas in igri, v kateri smo se po nekem čudnem naključju znašli, pa vemo malo ali nič. Avtor te igre ima očitno poleg vsega ostalega tudi tak zelo sofisticiran smisel za humor in najgloblje resnice našega bivanja razodeva zelo počasi.

Mimogrede, jaz igre Človek ne jezi se nisem nikdar preveč maral. Igra nima neke globine, tako kot recimo šah (tudi šaha ne maram) in bistveno preveč se mi zdi je odvisno od sreče oziroma meta kocke.

O tem, kaj bi bil lahko glavni cilj te igre, pa morda kdaj drugič. Samo tam še nisem.

Kaj se je zgodilo z iskrico? Nič, našla si je drugega…

Vroče poletje, prijetno diši
Glasba in petje, nekaj na iks in razodetje
In ko življenje zakrije zobe,
Pridejo iskre in dobri ljudje…
(Siddharta Piknik)

2 komentarja to “Iskrice”

  1. Hipohonder Says:

    Kakšna igra? Doma me čaka sitna žena, pobesneli otroci, v službi imam šefa, ki je slabo zazdravljen psihopat in kolerik, kreditov imam za par življenj, vsak dan pa izgleda kot nočna mora, ki se nikdar ne konča. To ni nobena igra! To je pekel.

  2. dronyx Says:

    Spoštovani @Hipohonder. Ste morda kdaj pomislili, da to igro potem igrate povsem napačno? Ste se kdaj vprašali, od kje je igra Človek ne jezi se dobila ime?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s