Kolesarska pot Dolina Branice

Ker so še topli, jesenski dnevi, je bila moja prva ideja ta, da bi šel kolesarit na Brione, ker so ravno uvrstili Hrvaško na rumeni seznam držav glede epidemiološke situacije in ni več karantene po prehodu meje.

Potem sem se pa pozanimal kakšne so cene in doživel pravi mali šok. Po njihovem ceniku Sportskih ponuda 2020 stane prevoz lastnega kolesa na Veliki Brion 400 kun, kar je več kot 50 €! In ta cena velja za vsako kolo, če jih gre več. Če kolo na otoku najameš, te stane za cel dan polovico manj, torej 200 kun. Cena prevoza kolesa na otok po tem ceniku je enaka, kot če za 5 ur najameš električni avtomobilček za golf. Ne vem kdo si je ta cenik izmislil, ampak vsaj kar se tiče cene prevoza lastnega kolesa je zame to nesprejemljivo oderuštvo, tako da sem to idejo že zaradi principa zavrgel. Nenazadnje, glasujemo z nogami in morda kdaj spoznajo, da je to predrago. Poleg tega pa moraš sigurno kupiti še polno vstopnico, čeprav ne greš na voden izlet po otoku in bi rad samo kolesaril. Kolesariti z izposojenim kolesom pa ni isto.

Druga ideja je potem bila da bi šel s kolesom po Porečanki (Parenzani) od Sečovelj, čez Grožnjan do Motovuna. Ampak potem so vremensko napoved spremenili in je bil napovedan dež, tako da sem moral še enkrat spremeniti načrt.

Na koncu sem se odločil za kolesarjenje po pokrajini, kjer so vinogradi, kar se mi zdi je primerno letnemu času. In tako sem prišel do vinorodnega okoliša Vipavska dolina.

Jesen je sicer za marsikoga najbolj turoben letni čas, saj se poletje običajno ostro konča in pridejo tako z jesenjo tudi precej hladnejši dnevi, hkrati pa so dnevi čedalje krajši. Svoje k temu stereotipu doda še bolj deževno vreme, ki ga s seboj prinaša jesen. Ampak to se mi zdi da je res samo stereotip, saj je jesen lahko tudi eden izmed najlepših letnih časov, če že ne zaradi drugega, potem zaradi listja, ki spremeni svoje barve, sploh pa je jesen lahko lep letni čas za tiste, ki obdelujejo zemljo, saj je jesen čas za spravilo pridelkov.

Krožna kolesarska pot po Vipavski dolini se začne in konča v Vipavi in se imenuje Dolina Branice. Pot sicer ves čas poteka po cestah, večinoma pa je bilo na cestah malo prometa, razen na začetku iz Vipave ter zadnji del poti od Ajdovščine nazaj proti Vipavi. Na začetku poti je krajši vzpon, nakar je večinoma ravnina ali krajši, zelo položni vzponi. Na spleti strani piše, da je skupna dolžina poti 46,8 km, jaz sem jih naredil 55 km, ker sem nekajkrat zavil iz predvidene trase na gričke ob poti. Povsod pa vse polno vinogradov. Kamor pogledaš vinogradi in tu pa tam kakšen sadovnjak ali nasad oljk.

Ni Toskana, ampak nekje v okolici Vipave.
Zeleno, torej zdravo.
Župnijska cerkev sv. Andreja v Gočah.
Vas tisočerih vinskih kleti – Goče.
Tole ne vem kaj je, je pa tudi zeleno in zato sigurno tudi zdravo.
V ozadju na vzpetini Štanjel.
Kompozicija.

Pri Dvorcu Zemono sem se upal kolo pustiti brez da ga priklenem z verigo. Gostje, ki zahajajo v gostilno s toliko zvenečimi naslovi, mi sigurno ne bi ukradli kolesa. Sem si mislil…In mi ga res niso. Če bi mi ga, bi mnenje spremenil.

Posnetek iz zasede.

Pri tem kipu spodaj se vidi, da so varčevali pri kiparju, ker tole pač ni Michelangelo. Takole brez rok in glave izgleda kip tudi nekoliko strašljivo. Po moje neprimeren za to okolje, ampak seveda to je samo moj vtis.

Vse foto: Dr. Onyx

Kot kaže tudi letos v vinskih kleteh vina ne bo ravno primanjkovalo, čeprav to ni nujno dobra novica za vse. Kdo bi lahko naredil tudi nekaj koristi zase in si privoščil moj patentirani in še ne večkrat nagrajeni sod za vino z elektronskim ventilom. Zbiram prednaročila ali ponudbe za odkup patenta.

Naslednje vinorodno področje za kolesarjenje pa… Ne vem. Verjetno spet nekaj po trenutnem navdihu. Morda Goriška Brda, Kras, Bela Krajina, Haloze, Ljutomersko-ormoške gorice? Morda pa se zapeljem kolesarit na kakšen Jadranski otok. Bistvo dobrega navdiha je ravno v tem, da nikdar ne veš, kaj ti bo naslednjič padlo na pamet.

Poglej še:
Vipavska dolina

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: