Hoferjeva skrivnost

Včeraj sem v lokalnem Sparu pohvalil prodajalko, ker mi je tako hitro podajala izdelke, da ji enostavno nisem mogel slediti. Sem ji hotel že reči, če greva lahko še enkrat, da se jaz pripravim ali pa da ji jaz izdelke pošljem nazaj, ona pa naj poskuša slediti mojemu tempu.

V Sparu si ponavadi ne naberem velikega zaostanka, včasih pa lahko celo sledim hitrosti skeniranja izdelkov na blagajni. Tokrat pa sem bil povsem nemočen. Preden sem se zavedel, kaj se dogaja, se je pred mano že nabral cel kup.

Potem sem ji pa še mimogrede omenil, da so absolutni rekorderji glede tega pa v Hoferju, ker tam je pa hitrost skeniranja tako zelo visoka, da temu se pa enostavno sploh ne da slediti. In potem mi reče, da je ona delala v Hoferju in je dala odpoved, ker tempa ni več vzdržala. Menda imajo prodajalci neko normo, kako hitro morajo izdelke skenirati na blagajni, sicer jim zmanjšajo plačo. Sedaj me naj samo še presenetijo s tem, da morajo blagajničarke v Hoferju nositi tudi plenice za odrasle.

Tole je povsem dovolj, da sem dal Hofer na črno listo trgovin in me ne vidijo več. Če to res drži in verjamem, da drži, saj ne vem, zakaj bi si prodajalka to izmislila, potem je to zelo grda poslovna praksa! Tudi ne vidim smisla v tem, razen da so zlobni do svojih zaposlenih, saj kot kupec tako hitro ne moreš izdelkov pospravljati v vrečko. Je pa nekakšen psihološki pritisk, da čim prej pospraviš izdelke in plačaš, ker čaka v vrsti že naslednji kupec.

Je pa v zvezi s Spar še ena zanimiva zgodba.

Doma sem več kot pol leta zanalašč zbiral tiste male plastične vrečke, ki so navite na kolut in se uporabljajo na oddelku s sadjem in zelenjavo. Tega se je nabralo ogromno. Če to zmnožiš s številom potrošnikov in recimo sešteješ količino za eno leto je samo tega dovolj sigurno za par velikih ladij, ki to potem odpeljejo nekam v Azijo, da tam zabrišejo v morje ali zakopljejo v zemljo. Pri nas pa seveda pridno ločujemo te nerazgradljive odpadke in se počutimo dobro, ker toliko skrbimo za okolje.

Potem pa zadnjič na jutranji kavi omenim, da me čudi, kako si še niso izmislili nekih vrečk za sadje in zelenjavo, ki bi bile za večkratno uporabo. Res je sicer, da bi tudi te plastične vrečke lahko prinesel s seboj nazaj v trgovino, ampak na njih je nalepljena že cena, ki jo je težko odlepiti in lahko pride do zmede na blagajni, katera cena je prava in na koncu bi te lahko celo obdolžili, da si poskušal goljufat.

Potem pa sodelavka omeni, da se da kupit v Sparu vrečke za večkratno uporabo, ki so pralne in imajo poseben prostor za račun, kjer se ga da enostavno odlepiti. Zanimivo, zakaj jaz tega nisem še opazil?

Sedaj je potem potrebno samo še prepovedati uporabo plastičnih vrečk na oddelku s sadjem z zelenjavo in en ekološki problem manj. Ni veliko, nekaj pa.

vir: Spar

Preberi še:
Zero waste nateg

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: