Nebesa in pekel

Pri čiščenju stanovanja sem naletel na knjigo Emanuela Swedenborga – Nebesa in pekel.

To knjigo mi je leta 2002 podarila bivša sodelavka Nataša. V knjigi je z rdečo na listku papirja napisano z roko nekoliko obledelo posvetilo.

Če nosiš pekel v srcu, ti tudi upanje na posmrtni raj ne pomeni veliko…

Se pa ne spomnim več, ob kakšni priložnosti mi je podarila to knjigo, ki jo nikdar nisem prebral. Morda sem jo zabrisal iz pisarne, ker sem imel slab dan. Me pa ta tematika pač ne zanima, knjiga je obsežna, pisava pa zelo majhna.

Jaz sicer nisem nikdar verjel v religiozni koncept nebes in pekla. In to že od majhnega, ko so mi pri verouku prvič predstavili ta miselni koncept. Jaz si nebesa predstavljam kot kraj, kjer je lepa narava, kjer so dobri in včasih smešni ljudje, kjer so ženske z lepimi ritmi in kjer se lahko kaj dobrega poje. Tu mislim seveda na hrano, ne na petje. Petje mi ne leži. In kjer se lahko norčuje iz politikov. Taka je moja vizija nebes – concept of paradise. Nikdar pa si nisem predstavljal nebes kot kraja, kjer je povsod sama meglica in ti angelčki s krilci, v snežno belih oblekicah masirajo noge ali izvajajo Shiatsu brez lokalne anestezija. In to na veke vekov, brez konca in kraja. Dolgčas za umret. Brezizhodnost je pa vsaj zame strašljiva v vsakem primeru, ne glede na to, kako lepo je tam. Pred Peklom pa praktično živim, tako da mi je tudi ta kraj poznan.

Nataša, če si imela s tem posvetilom slučajno mene v mislih…Sem prebolel. Že davno. Še vedno pa včasih koga zabrišem iz pisarne. Ta teden sem že dva in je šele sreda.

Poglej še:
Prizori iz Pekla
– Razbijanje mitov – Zadnje tri sekunde Pekla

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: