Ultra HD

NA Alibabi sem kupil neko kitajsko napravo, ki ti omogoča navidezno resničnost v 4K – Ultra HD tehnologiji. Na glavo si povezneš posebno čelado, priklopljeno na dovolj zmogljiv računalnik in potem se lahko sprehajaš po navideznih svetovih praktično iz naslonjača ali postelje. The Matrix – Made in China. Idealno za čas, ko smo ujeti v občine zaradi karantene ob epidemiji novega koronavirusa.

Moram reči, da sem nad napravo zaenkrat navdušen, saj je grafika fantastična in to ob frekvenci osveževanja stabilnih 60 slik na sekundo. Nikjer nisem zasledil kakšne teslacije ali popačenih slikovnih pik. Omogoča pa tudi izdelavo posnetka zaslona v naravni resoluciji, torej polnih 4K. Zdi se mi, da se slika na tem sistemu predvaja v višji ločljivosti, kot pa se nam predvaja resničnost. Torej – Even better than the real thing!

Sploh sem bil navdušen nad tem, da naprava omogoča tudi simulacijo poljubnega vremena. Sonce, megla, sneženje, močan naliv ali nevihta. Vse to zna in je videti bolje, kot resničnost. Bolj prepričljivo. Sploh fenomenalni so prehodi, ko nebo brez oblačka zamenja v hipu hud naliv. Posebni učinki pa kakšna dva nivoja nad tistimi v filmu Avatar. Mogoče se bo temu približal od daleč Avatar 2. Ampak to bomo še videli.

Se je pa zapletlo, ko sem naložil na napravo simulacijo pohoda na Triglav iz doline Vrat. Že kmalu po začetku me je vrglo ven z napisom error image processing. Poskusim še enkrat. Isto. Error image processing. Nakar znorim in pišem kitajcem na podporo.

Odgovorijo mi: 您是否尝试过在我们宏伟的设备上升级固件?

Seveda sem upgrejdal firmware. Kaj mislite, da imate opravka s popolnim idiotom!? To sem naredil najprej, ko sem napravo priklopil na elektriko!

Nakar mi odgovorijo: 您的电源电压频率是否稳定?

Če imam stabilno frekvenco omrežne napetosti? Seveda imam! Saj ne živim v neki zakotni kitajski vasi, kjer bio elektriko proizvajajo iz kurjega gnoja! Mi imamo nuklearno elektrarno, ki da na izhodu ven čistih 50 Hz, brez višjih harmonikov. Teh 50 Hz bi lahko bila etalon, torej referenca, po kateri bi se lahko uravnavali inštrumenti za merjenje frekvence.

Nakar sem obupal, saj sem videl, da to ne vodi nikamor. Pri kitajcih moraš vedno vzeti v zakup da dela, kar dela, kar ne dela, pa ne bo nikdar delovalo. Ta del je pomemben. Kar ne dela, pa ne bo nikdar delovalo! To bi moralo pisati v vsakem drobnem tisku kitajskih naprav. Z velikimi črkami in odebeljeno.

Tole pa nekaj posnetkov zaslona, ki sem jih naredil med testiranji. Resolucija posnetkov je umetno znižana, da je velikost slik manjša.

Če se mi je zmešalo? Po moje ne! Zakaj bi se mi zmešalo? Sem zaprt v občino in hodim okrog s pomočjo kitajske Matrice iz Alibabe. Kaj je tu čudnega?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: