Velika prevara centralnih bank!

Finančna kriza leta 2008 je prišla nepričakovano. Le redki so videli težave na ameriškem hipotekarnem trgu in “izvedenih finančnih instrumentih”, ki so bili s tem povezani. Večina vsega tega niti ni razumela, nadzor je povsem odpovedal, vsak s tem povezan finančni produkt je bil ocenjen z oceno AAA in pri vsem skupaj je bilo zanimivo tudi to, da tega niso povsem razumeli niti bančniki (!), ki so si te produkte izmislili. Posledica je bila, kot vemo iz zgodovine, propad četrte največje ameriške investicijske banke Lehman Brothers septembra leta 2008, kar je bil začetek potem globalne finančne krize.

To krizo smo še kako občutili tudi pri nas, saj je povzročila gospodarsko krizo, predvsem pa dolžniško krizo, kar je v praksi pomenilo, da so obresti na zadolževanje držav skokovito narasle, torej je zadolževanje postalo zelo drago, velik del državnih proračunov pa bi šel v takem primeru samo za obresti na dolgove. Če države svojih dolgov niso več sposobne odplačevati, pa sledi bankrot. In bankrot države je najhujši možni bankrot, saj ga konkretno občutijo praktično vsi državljani.

In kako so geniji v centralnih bankah ta problem potem rešili?

Otročje preprosto! Dobesedno otročje preprosto!

Namesto izraza “tiskanje denarja“, so si izmislili izraz “kvantitativno sproščanje” (QE – Quantitative Easing), da ljudje ne bi prehitro poštudirali, da so dejansko zagnali tiskarno denarja, kot smo jo poznali v Jugoslaviji in je pripeljala na koncu do hiperinflacije.

Centralne banke so v zadnjih nekaj letih ustvarile na tisoče milijard evrov, dolarjev, jenov in ostalih fiat valut, ki nimajo nikakršne osnove v povečanju BDP in s tem na novo ustvarjenim denarjem začele odkupovati državne obveznice in tudi obveznice podjetji, s čimer so seveda močno posegle na ta trg in obresti za državne obveznice tako praktično izbrisale. Celo več. Posledica take politike centralnih bank je dejstvo, da ima sedaj veliko državnih obveznic celo negativne obresti, kar pomeni, da imetnik dobi na koncu še manj, kot je zanjo plačal (to je sicer precej poenostavljeno). Na nek način so centralne banke tako mimogrede postale tudi nekakšne ogromne slabe banke, saj stanje neke države ali podjetja ni več noben faktor. Državne obveznice Grčije, Nemčije ali Italije so za našo centralno banko očitno eno in isto. Praktično junk skupaj z AAA in BB. Kot pri izvedenih finančnih instrumentih leta 2008. Sedaj očitno postajajo Lehman Brothers kar same centralne banke! In naslednji logični korak potem je, da centralne banke začnejo odkupovati še delnice in nepremičnine, da stabilizirajo trg v primeru korekcij navzdol? Kaj pa dolg fizičnih oseb? Zakaj ne bi odkupovali še to, če se že tiska denar?

Nekomu, ki se ne spozna na te finančne operacije oziroma pravilneje rečeno mahinacije (sem štejem tudi sebe), se ob vsem tem na novo natiskanem denarju zdi čudno, kako to, da to ni povzročilo visoke inflacije, tako kot smo bili navajeni v Jugoslaviji?

Cene (in s tem inflacija) se lahko višajo, če se viša kupna moč ljudi (ali se zmanjšuje ponudba). Vendar ta operacija centralnih bank ni zvišala kupne moči prebivalstva, torej zaradi tega se plače in ostali prejemki niso nič dvignili. Zaradi dviga produktivnosti in gospodarskega okrevanja pa se ponudba splošnih dobrin tudi ni nič zmanjšala. Ta na novo natiskani denar je šel posojilodajalcem, ki s tem denarjem potem seveda niso šli kupovat banan, riža in klobas, temveč so ga investirali drugam. Tu je bistvo vsega. Ta na novo ustvarjen denar so investirali drugam. Investirali so ga v nepremičnine, delnice, zlato, bitcoin, nekaj malega pa je šlo tudi za jahte, drage avtomobile in ostale luksuzne izdelke, kar se sicer šteje med potrošnjo, gre pa za manjši odstotek tega denarja. Torej to blazno tiskanje denarja je dejansko povzročilo visoko inflacijo in sicer na strani naložb! In na ta način seveda bogati postanejo še bistveno bogatejši, brez da mignejo s prstom. Sponzor vsega tega pa centralne banke s svojo sproščeno monetarno politiko! Ljudem pa so dali v tolažbo poceni kredite za drage nepremičnine, katerih napihovanje cen so sami povzročili. Bizarno? Ne. To je dejansko genialno! Samo ne za malega človeka, ki je (morda pravilneje bo?) žrtev takega pokvarjenega sistema.

Če je bil leta 2008 nepremičninski balon v ZDA (in še kje), je sedaj nepremičninski balon po celem svetu. ZDA, Evropa, Kanada, Avstralija, povsod se nepremične v zadnjih nekaj letih dražijo po 10% ali še več letno! Zaradi zelo nizkih obrestnih mer, ki so marsikje blizu ničle, pa se nepremičninska mrzlica samo še naglo stopnjuje.

Delniški trg v ZDA je videti kot leta 1929 in je postal novi Las Vegas, kjer igrajo vsi. Delnica Tesle ima P/E (razmerje med tržno ceno delnice in dobičkom na delnico) več kot 1000. Normalni PE je med 10 in 20. PE 30 je zgodovinsko visoko! PE 1000 je pa potem kaj?

Danes obstajajo tako imenovani indeksni skladi (ETF), kjer se malemu investitorju ni potrebno ukvarjati z malenkostmi, kot so P/E in vrednotenjem cene delnic. Mali investitor lahko v Googlu pogleda, da je šel ameriški borzni indeks S&P 500 samo v zadnjih 10 letih od 2011 do 2021 navzgor za 300%! Torej danes vložiš v indeksni sklad in leta 2031 pobereš 300 %! Če pride zares do resnega zagona gospodarstva pa ne bo samo 300%, ampak 400%, morda celo 500%. You can’t fail if you bet on american economy. Easy money očitno tudi za navadnega Johna in Janeza, pri čemer John in Janez pozabita, da pretekli donosi niso nikakršna garancija za prihodnost! Ampak upravljavci teh indeksnih skladov morajo s prilivi kupovati delnice, ki so v tem indeksu, ne glede na to, če je vrednotenje teh delnic že tako absurdno visoko in povsem skregano z realnostjo. Mislim da sem nekje že omenil, da je situacija videti kot leta 1929 na Wall Street-u. Wall Street ima mehanizem, da zaustavi trgovanje pri prevelikih padcih. Nima pa nikakršnega mehanizma, da zaustavi eksponentno rast.

Kar so centralne banke s tako monetarno politiko povzročile je na eni strani to, da se je ogromno denarja iz državnih in obveznic prelilo v druge investicije in tako napihnilo premoženjske balone, hkrati pa so z zgodovinsko nizkimi obrestnimi merami pri kreditih povzročili, da sedaj te balone še dodatno napihuje lahko praktično vsak, saj bi bilo škoda izkoristiti te priložnosti, ko so krediti zgodovinsko poceni in lahko dostopni vsakemu. In tako hkrati še mimogrede naredijo kreditne odvisneže za naslednjih 30 let! Visoko zadolženi ljudje pa so tudi lažje obvladljivi, saj imajo zategnjeno kreditno zanko okrog vratu (isto velja seveda tudi za cele države).

Klasična globalna bubble ekonomija, podprta s poceni papirjem!

Kot da vse to ne bi bilo dovolj, pa še na vse možne načine preganjajo denar ven iz bank, torej še dodatno prilivajo bencin na požar, ki se je že tako razplamtel do epskih razsežnosti. Večji balon, večji bo na koncu pok in vedno največ izgubijo tisti, ki pridejo v tako shemo na koncu. Bizarno? Ne. To je dejansko genialno! Samo ne za malega človeka, ki je (pravilneje morda bo?) žrtev takega pokvarjenega sistema.

Uradno izračunana inflacija okrog 1,5 % je po moje tudi ena izmed teh velikih prevar, saj se da uradno izračunano inflacijo pač poljubno prikrojiti, če se spreminja način, kako se inflacija izračunava in s kakšnim indeksom se upošteva posamezne postavke v izračunu. Potrošniki občutimo precej višjo inflacijo, hkrati pa prenizko izračunana uradna inflacija pomeni prihranke pri plačah, pokojninah in raznih socialnih pomočeh, ki se usklajujejo z inflacijo, torej dejansko na tak način še dodatno zmanjšujejo kupno moč! Del velike prevare uradnega izračuna inflacije je pa tudi dejstvo, da so cene nepremičnin iz izračuna izvzete (prevara je opisana tule), ker se štejejo kot naložba, pa čeprav vemo, da stanovanja potrebujejo ljudje tudi za živet in stanovanje nikakor ne more biti samo naložba, tako kot delnica Tesle ali bitcoin ali kilogram zlata! Le kateri idiot je lahko prišel na tako idejo? Če bi ECB (evropska centralna banka) v indeksu inflacije (HICP – harmonized index of consumer prices) upoštevala ustrezno tudi cene stanovanj, potem bi že od leta 2016 dalje inflacija na evro območju bila krepko čez 2% ali celo že čez 3% in bi lahko še pravočasno zaustavili podivjane cene nepremičnin. Ob tem je vsaj zanimivo, da FED (ameriška centralna banka) za razliko od ECB upošteva tudi cene stanovanj pri izračunu inflacije.

Nekdo je dejal, da če daš vladi za računat inflacijo je to nekaj podobnega, kot če daš mafiji za raziskovat organiziran kriminal. Jasno da ga ne bo našla.

To prevaro centralnih bank pa je samo še potenciral izbruh epidemije novega koronavirusa (verjetno bolje rečeno jih je epidemija ujela s spuščenimi hlačami za tiskarskimi stroji), pri čemer so problem rešili zopet s tiskanjem nove, še bolj enormne količine denarja, ki zopet nima nikakršne podlage v povečanju BDP, saj je zaradi epidemije BDP celo strmoglavil! Ko so enkrat tiskarski stroji zagnani jih je zelo težko ustaviti! In danes sploh ni potrebno zaganjati tiskarskih strojev, saj je denar večinoma samo številka v bančnih informacijskih sistemih.

Ampak dolžniški problem bi se lahko reševalo tudi na drugačne načine, recimo z delnim odpisom in prestrukturiranjem dolgov. Vendar to bi pa v praksi pomenilo, da izgubijo tudi najbogatejši, kar pa ni bila nikdar zares opcija, saj nam ti dejansko postavljajo pravila igre. Tudi koncept države je očitno povsem imaginaren, saj kot se v praksi izkaže, država ni nič. Bom napisal še enkrat, ker to je zelo pomembno! Država ni nič! Na koncu koncev so države samo posamezniki, s svojimi ozkimi interesi in močjo vpliva na odločitve. In tu se je do sedaj izkazalo, da imajo najbogatejši praktično absolutno moč in kar je največji problem, so ti posamezniki tudi zelo inteligentni in vsi po vrsti veliki filantropi! Evolucija kot kaže sploh nima nikakršne varovalke pred tem, da najbolj inteligentni posamezniki ugrabijo kar celo civilizacijo. Toliko sužnjev, kot jih je danes, jih ni bilo še nikdar v zgodovini te civilizacije.

Do sedaj so prikrito prek inflacije kradli varčevalcem na bankah in temu strokovno rečejo stealth devaluation, sedaj bo verjetno sledila visoka inflacija in naslednja velika kraja, ki jo bo občutila velika večina. Inflacija pa je samo še ena od velikih prevar v ekonomiji. To smo videli že v Jugoslaviji in so videli v Nemčiji po prvi svetovni vojni, videli so na Madžarskem po drugi svetovni vojni, vidijo v Venezueli, v Zimbabveju in še marsikje po svetu. In centralni bankirji se bodo izgovarjali, da so počeli to vsi. Ne samo FED, tudi ECB, BoJ (Japonska centralna banka) in vsi ostali. Dolar, evro, jen in ostale valute se potapljajo skupaj, zato če pogledaš na hitro ni videti, da se dejansko potapljajo! Se pa in to zelo hitro. Temu potem strokovno rečejo competitive devaluation.

Cel razviti svet zelo hitro postaja Jugoslavija.

Je kot kaže potrebno upoštevati aksiom, da centralne banke vedno delajo v interesu najbogatejših posameznikov, ne navadnih ljudi, ki skušajo preživeti iz meseca v mesec in niso sposobni pokriti niti 1000 € nepredvidenih stroškov brez zadolževanja!

Ko takole hodim po Ljubljani, se jaz pogosto spomnim prizora iz filma Margin Call, kjer je prikazan začetek finančne krize leta 2008. Dva investicijska bančnika (Lehman Brothers) se peljeta v dragem športnem avtomobilu po New Yorku in eden reče drugemu… “Poglej vse te ljudi. Tavajo naokoli in sploh ne vedo, kaj se bo zgodilo.” (Look at these people. Wandering around with absolutely no idea what’s about to happen).

Trenutno dogajanje v ZDA se mi zdi, kot da gre za nekakšno kolektivno psihotično evforijo. Ampak to je na koncu zgolj norost in nič drugega. In vsaka psihotična evforija se slej ko prej enkrat konča. Ponavadi s hudo depresijo.

Po mojem mnenju bo hudo, še huje kot po finančni krizi leta 2008. Razlika je samo ta, da tokrat to veliko ljudi ve, številni na to opozarjajo, centralne banke pa tudi zelo dobro vedo, kaj počno in kam to vodi! Dokler tako gre, pač gre, ko tako ne bo šlo več pa pač...jebi ga!

Ni šlo.

If it looks like shit and smells like shit…. It’s probably shit. Or a shitty bubble?

Vprašanje, na katerega še nisem uspel najti dobrega odgovora pa je…

How to bet against the world’s central banks?

Časa pa tudi ni več prav veliko…

Think Onyx, think! Tik, tak – tik, tak…

ECB! Ko mi nekdo prikrito krade in to jaz opazim, mu direktno povem. Je pa to takoj konec zaupanja. Evro je očitno podoben papir, kot je bil dinar, le da menjalnica ni sedaj več na Ljubljanski tržnici.

Preberi še:
ECB postaja slaba banka
Gas do konca
Filozofska vrednost Bitcoina
Cena garsonjer v nebo

2 komentarja to “Velika prevara centralnih bank!”

 1. Yolek Says:

  In kako se lahko “regular Joe” zavaruje proti takšni inflaciji in depresiji, ki se bo, brez dvoma, enkrat v prihodnosti zgodila?

  Kam naj vržem denar? 50% mam v ETFjih, 50% pa na banki, ker šparam za polog za kredit..

 2. dronyx Says:

  To ti ne znam povedat in tudi ne bi, ker to je odločitev vsakega posameznika. Je pa smiselno situacijo spremljat in razmišljat ter se potem sproti odločati, kaj narediti. Kot je stanje sedaj, se lahko zelo hitro spremeni zelo veliko.

  Vsi mi smo mislili, da je inflacija res 2 % ali še celo manj, kot so nam lagali, potem pa odpreš nepremičninske oglase in ugotoviš, da so se stanovanja samo v treh letih podražila kar za 30%. In še naj bi se dražila z 10% letno stopnjo! Danes vemo, kako je do tega prišlo in kaj je zares pomenila izjava takratnega šefa ECB Maria Draghija – Whatever it takes. And It took a lot! Veliko natiskanega denarja brez kakršnekoli podlage. 5 let nič obresti na bankah, 20 milijard evrov prihrankov, 2% inflacija = kraja varčevalcev v višini 2 milijardi evrov (strokovno temu menda rečejo stealth devaluation!). Ni slabo, mar ne? Ampak to je samo obseg kraje v Sloveniji. Kakšen je ta obseg kraje na celotnem evro območju? 300 milijard? Še več?

  Če ukradeš v trgovini majico, greš za eno leto v zapor. Če ljudem pokradeš dve milijardi evrov, si pa zelo dobro plačan uradnik pri ECB! Ko enkrat kradejo malim varčevalcem na banki, ki se trudijo nekaj privarčevati in to potem dajo tistim, ki imajo že tako veliko, je zame to End Game. V Jugoslaviji smo vsaj vedeli, da je potrebno dinarje čim prej spremeniti v marke ali zlato. Ti kradejo sedaj dosti bolj domišljeno in potrebuješ nekaj časa, da ugotoviš, kje je sploh prevara in kaj se dogaja. Stealth devaluation torej, Christine Langarde?

  Pred leti so zgolj poznavalci vedeli, da je centralna banka v Frankfurtu začela masovno tiskati denar in kam bo to čez čas pripeljalo. Sedaj to vedo frizerke, vedo taksisti in vidi lahko vsak, ki odpre nepremičninske oglase! Centralna banka lahko politiko gas do konca vodi še naslednjih nekaj let in tako obstoječe premoženjske balone še bistveno bolj napihne. V tem primeru gredo seveda lahko cene nepremičnin navzgor še za 30% ali več, saj so pri nas to postale najbolj popularne investicije. Škoda je bila že storjena, saj je evro kot valuta v očeh številnih razvrednoten in ga je potrebno čim prej menjati v kaj drugega. Ampak na tej poti zanesljivo pride spet ovinek in takrat bo potrebno močno zavirati. Kako bo to izgledalo, ne vem, vem pa, da bo zopet nastradal mali slehernik, ki želi zgolj preživeti in nima denarja za ukvarjanje z naložbami. To je aksiom, ki se je do sedaj izkazal da absolutno drži.

  ECB je postal čisto navaden Topčider na Majni! In pri taki monetarni politiki se moraš prijeti za denarnico. Ekonomija pa menda temelji na zaupanju? Le kdo bi lahko zaupal lopovom?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: