Lahko Bitcoin sproži revolucije?

Tržna kapitalizacija bitcoina je dosegla 1000 MRD USD. Glede na to, da je bitcoin globalen in ima tržni potencial 7,7 MRD ljudi, to sicer ni neka prav ekstremna številka. Je pa to kljub vsemu veliko denarja.

Kot je videti, so bitcoin za svojega vzeli tudi prebivalci številnih manj razvitih držav po svetu, kjer njihove valute niso tako stabilne, kot naši evri in dolarji (to je šala!) in morajo vse prihranke in zaslužek sproti pretvoriti v nekaj bolj stabilnega, tako kot smo včasih v Jugoslaviji vse dinarje takoj zamenjali za nemške marke. V dinarjih je ostalo samo najnujnejše za tekoče potrebe. In tako je sedaj bitcoin v očeh mnogih nekakšen odrešenik, božji dar človeštvu, ki bo revne potegnil iz revščine brez večjega napora, samo skrbno morajo zbirati bitcoine in opazovati, kako rastejo njihovi prihranki. Za 600% letno. Prebivalci razvitega sveta v svojih razvrednotenih valutah izgubljajo prihranke, prebivalci revnega dela sveta pa z bitcoini delajo 600% letne donose. Če to ni vrhunski črni humor in ironija usode.

Problem pa bi lahko nastal, ko bi kakšna država bitcoin in ostale kriptonite prepovedala in bi državljani skočili pokonci, ker so jim vzeli edino upanje, ki ga imajo. Jaz ne bom bil nič presenečen, če bo kje to povzročilo revolucijo ali večje nemira. Trenutno poskuša bitcoin prepovedati Indija, ampak tam verjamem da kakšen upor večjega obsega zaradi tega ni možen. V kakšni manjši državi pa se kaj takega po moje zlahka zgodi.

Težave širšega obsega pa bi se lahko pojavile, če bi zaradi kakšnega razloga vrednost bitcoina strmoglavila proti nič in bi izginilo v trenutku teh tisoč milijard. Ko se začno z bitcoinom enkrat ukvarjatii velike ameriške investicijske banke, je vse skupaj zelo blizu kolosalnega propada! Torej bi bil bitcoin lahko tisti črni labod, ki ga vsi tako čakajo že nekaj let. To ni povsem nemogoč scenarij in pri bitcoinu ni nikakršnih varovalk, kot na borzi, da se trgovanje zaustavi, če pade vrednost preveč. Bitcoin gre lahko na nič v par urah ali še hitreje. Če omrežje, ki procesira transakcije teh ni sposobno obdelati v realnem času, ob ogromnem številu hkratnih transakcij, nastane pa lahko še ta problem, da bitcoinov sploh ne moreš prodati za ceno, kot bi hotel, ampak ga lahko prodaš šele, ko si na vrsti, torej ko cena strmoglavi še za par sto odstotkov (pretiravam, da izpade še bolj srhljivo). Glede na to, da ima verjetno precej imetnikov nastavljene sprožilce za avtomatično prodajo pri določenem znesku je lahko pospešen navzdol silovit. Takšen črni labod bi po moje takoj povzročil vsaj nemire, če ne bi strmoglavil tudi kakšne vlade. Mogoče bi moral iz dopusta s helikopterjem prileteti na sedež firme na Manhattnu celo CEO Goldman Sachsa osebno, tako kot se je zgodilo pri propadu ameriške investicijske banke Lehman Brothers leta 2008.

V klasičnem bančnem sistemu se natančno ve, koliko je sredstev, kdo jih ima na kakšnem računu, kako je z zavarovanji, skratka, sistem je vsaj za silo in na videz pod nadzorom in reguliran. Pri bitcoinu ni ničesar takega. Zlahka se lahko zgodi šok, da je imela v neki manjši in revnejši državi večina prebivalcev prihranke kar v bitcoinu, saj je njihova valuta neuporabna za hranjenje vrednosti zaradi visoke inflacije. Torej v tem primeru se bi izkazalo, da je odrešenik bil lažen in da jim ni ostalo nič ter lahko začnejo spet vse od začetka.

Bodo pa v tekem primeru številni spet skočili pokonci, zakaj so države dopustile, da bitcoin ni reguliran, da igralci na srečo niso bili zaščiteni, da jim ob nakupu bitcoinov nikjer ni pisalo, da vrednost lahko pade tudi na nič praktično čez noč, da ni bilo opozorila, da sistem ni sposoben obdelati veliko hkratnih transakcij, zakaj ni v ozadju neka centralna banka, ki bi lahko s tiskanjem novih bitcoinov reševala zlom trga in podobno.

Power to the people and eternal glory to China bitcoin miners!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: