Onyxova tovarna sanj

Najnovejša ideja iz Onyxove tovarne sanj.

OPIS PROBLEMA:
Trenutno imamo na enem valutnem območju eno samo valuto oziroma menjalno sredstvo. Evro cona ima evro, ZDA dolar, ki poskuša ujeti tečaj Zimbabve dolarja, Hrvati pa znamenite kune. Problem? Vsi prihodki in odhodki so v eni sami valuti, država lahko spodbuja ali zavira potrošnjo praktično samo prek davkov oziroma davčne politike ali pa prek raznih spodbud. Tiste grde škatle za cigarete s slikami uničenih pljuč so zame izven konkurence.

MOŽNA REŠITEV:
Recimo da si evro območje zastavi za najvišjo prioriteto prehod na ekološko vzdržno družbo 2.0. Torej družbo, ki s svojim obnašanjem ne bo žagala veje, na katere sedi. Moja ideja je, da se obstoječa valuta razdeli na več vej. Recimo da se ustvari še “ekološki evro”, kripto valuta na tehnologiji blockchain. Ti kot posameznih se lahko odločiš, da bi del plače dobival v obliki “eko evra”. S tem “eko evrom” lahko kupuješ samo izdelke, ki spodbujajo ekološko vzdržno družbo. Recimo od Tesle solarne strešnike, električne avtomobile in kolesa, biološko pridelano hrano in tako naprej. Država to spodbuja tako, da so za te izdelke nižji oziroma minimalni davki, če jih kupiš z “eko evrom”. Seveda potem pametne glave pridejo na idejo, da to kupijo ceneje z “eko evrom” in prodajo naprej za navaden keš. Ampak tu pride pa blockchain, kjer je zapisano lastništvo. Torej to lahko prodaš naprej samo za “eko evro” in se prenese tudi lastništvo. Če te dobijo, da sistem zlorabljaš, pa visoka kazen.

Če logično razmislimo je neumnost, da strehe prekrivamo z navadnimi strešniki in ne s solarnimi strešniki oziroma strešniki za segrevanje vode s pomočjo sončne energije. Tako pokrita streha bi lahko zadostila večino potreb po energiji enega gospodinjstva ter morda še nekaj prispevala nazaj v omrežje. Ampak tega si žal sedaj še ne moremo masovno privoščiti. Čez sto let pa po mojem mnenju praktično nihče ne bo gradil hiše z navadnimi strešniki in brez izolacije iz vakumskih plošč. First adopters sicer plačajo več, kot bo to stalo čez čas, morajo pa biti vgrajene vzpodbude, da se splača biti first adopter.

V okviru takega sistema se lahko vzpostavijo tudi varčevalne shema za nakup dražjih dobrin, kot so pasivne hiše, električni avtomobili in podobno, kjer vrednost privarčevanega ne bo pobrala inflacija, tako kot pri fiat denarju, ki se ga lahko preprosto ustvari v poljubni količini in potem inflacija najeda prihranke.

To je seveda samo osnutek, ki ga moram še dodelati.

In kaj jaz pričakujem od tega? The commision. Provizijo dragi moji (da ne napišem grde kletvice). Potem pa kupim s provizijami Šmarno goro, Blejsko jezero in za češnjo na torti še Katanca.

Elon Musk ni vizionar zato, ker vidi v prihodnost. On je vizionar zato, ker prihodnost ustvarja. Malce mu piham na dušo, da me pošlje na Mars!

Si kar v živo predstavljam, ko se SpaceX Mars Mariner 69 po enem letu vožnje uspešno spusti na površje planeta Mars, ven stopi Onyx in…

Se spotakne.

Nekaj milijard ljudi na Zemlji pa pade po tleh od smeha.

Tudi zato je šel menda prenos pristanka na Luni 20 julija 1969 v živo s časovnim zamikom. V živo s časovnim zamikom je sicer oxymoron, ne onyxmoron.

Bo pa svojevrstna ironija usode, če modelu oziroma liku, ki se je celo življenje pritoževal, da čisto nič ne deluje tako, kot je bilo zamišljeno in je v vsem videl zgolj vrhunski smisel za črni humor, uspe pristanek na Marsu. In tudi to bo zanj samo še en dokaz več, da je imel ves čas prav. Naslednji logični korak je potem kaj? Ad Astra? Ampak za to mu bo pa verjetno zmanjkalo soka oziroma življenjske energije. Prah si bil in v prah se povrneš. To bo pa črn humor na njegov račun.

vir: South Park (Eric Cartman)

Naslednjič iz Onyxove tovarne sanj pa kako bi se dalo v bližnji prihodnosti zares pristati na Marsu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: