Investicijske nepremičnine

Kam vodi neodgovorna denarna politika centralnih bank, odsotnost odgovornega prostorskega načrtovanja in za povrh morda še povsod prisotna korupcija, se v Ljubljani morda najgrše vidi na nepremičninskem projektu Šumi, ki raste v strogem centru mesta, v neposredni bližini Drame in kongresnega trga.

Nekoč je bil od tu razgled na Ljubljanski grad, danes je ta razgled zakrila prestižna stanovanjska novogradnja, ki že dobiva obrise. In za pridobitev vseh dovoljenj so menda potrebovali dolgih 15 let. Le zakaj tako dolgo in komu je šlo kaj, bi lahko bilo neprijetno retorično vprašanje.

Ali bodo tu res kdaj kuhinje in spalnice, s pogledom na prometno Slovensko cesto, ne vem. Verjetno gre tudi v tem primeru predvsem za investicijske nepremičnine, torej ta stanovanja kupi nekdo samo zato, ker ima denar in denar naglo izgublja na vrednosti (cash is trash paradigma centralnih bank) ter seveda računa na to, da bodo cene nepremičnin rasle še naprej z vsaj 10% letno stopnjo, v strogem centru Ljubljane pa še bistveno več. Nenazadnje, na taki lokaciji lahko greš kar v spodnjicah ali pižami čez cesto v Dramo. Moraš pa paziti, da te ne zbije avto, ko prečkaš cesto. Bo pa ta stanovanja težko oddajati študentom, ker po mojem mnenju ne bodo prišli skupaj pri ceni najema. Sploh za najboljša stanovanja s pogledom na Ljubljanski grad in Vegovo srednjo šolo bo zelo težko najti študente.

Ampak tudi ta nepremičnina bo verjetno nekoč samo še en spomenik človeškemu pohlepu in kot taka bo morda postala celo ena izmed turističnih atrakcij v Ljubljani. Če jo ne bodo seveda kdaj podrli, ker so bila dovoljenja morda pridobljena nezakonito. Ampak v to jaz ne verjamem. Ne verjamem, da jo bodo kdaj podrli, ne da ne verjamem, da bi bila dovoljenja pridobljena nezakonito. V to verjamem. Ampak tega ne bomo nikdar izvedeli, saj se pri nas organi pregona ukvarjajo predvsem s pregonom dolgčasa. Pa jih nočem nič priganjati. Bog ne daj! Tudi dolgčas morda nekdo preganjati, sicer ga je povsod polno.

Če bodo kdaj ta stanovanja zares naseljena, pa verjetno sledi iniciativa za popolno zaporo prometa po Slovenski cesti. V prospektih ni bil omenjen nikjer hrup in vonj po bencinskih hlapih. Samo pogled na Ljubljanski grad.

Neka podobna investicijska nepremičnina že nekaj časa raste na Dalmatinovi ulici v Ljubljani. Samo tu se mi pa zdi, da je ta Neronova Zlata hiša (latinsko Domus Aurea) oziroma ljubkovalno poimenovana Dalmatinka že zelo dolgo časa v povsem enakem stanju. V tem času, ko so pri nas sezidali tole prestižno betonsko čudo, na Kitajskem sezidajo investicijskih nepremičnin za celo milijonsko mesto investitorjev! Kaj je šlo tu narobe, ne vem. Menda je Srbski investitor pričakoval bogate kupce iz Rusije, Azije, Amerike in Združenega kraljestva. Bi bilo pa zanimivo videti, kaj je prej stalo na tem mestu, kam je to izginilo in kdo je dal dovoljenje, da je to kar izginilo! Spet korupcija? Ne! Odločno ne. Pri nas ni korupcije. Tako kot ni v Argentini inflacije.

Vse foto: Dr. Onyx

Jaz sem trdno prepričan, da živim v eni bolj skorumpiranih držav na svetu, kjer ne zanemarljiv del BDP predstavlja korupcija, ki po mojem mnenju sega tudi v sam vrh pravosodne veje oblasti. In to prepričanje se iz dneva v dan samo še krepi. Krepi zadnjih 30 let. Je pa vse skupaj zelo subtilno. Kamorkoli pogledaš, povsod sama korupcija, ampak uradno ni pa nikjer ničesar. Korupcija je pri nas nekakšna meglica. Je in hkrati ni. Je, in ko tja pogledaš, ni več, čeprav še vedno je. Težko za razložit brez pomoči kvantne fizike.

Včasih smo se iz vsega tega norčevali ob pivu. Danes niti to ni več možno, ker so zaprti vsi lokali.

ONLY THE BEST IS GOOD ENOUGH.

Poglej še:
Šumi
Villa Schellenburg

2 komentarja to “Investicijske nepremičnine”

 1. Waldo Lalić Says:

  Aaah meni taj Šumi ne izgleda uopšte lijepo. Uglavljen na silu među postojećim drevnim zgradama i saobraćajnicama. Izgleda kao jeftini američki hoteli tipa Holiday Inn.
  Kakva je kvadratura stanova, kolika je cijena po kvadratnom metru? Vjerovatno će se dosta novca tu oprati?
  Mogu li strani državljani kupovati nekretnine u Sloveniji?

 2. dronyx Says:

  Cena za stanovanja se gibljem med 380.000 € in 1.200.000 €. Državljani EU kakor vem lahko pridobijo lastninsko pravico brez problema, za državljane držav kandidatk za EU pa velja načelo vzajemnosti. To v praksi pomeni, da lahko kupujejo pri nas nepremičnine, če lahko tudi mi pri njih. Ampak mi ne kupujemo množično nepremičnine v Bosni ali na Kosovu ali v Makedoniji. Samo oni pri nas.

  Koliko denarja se bo tu opralo, ne bomo nikdar izvedeli, ker pri nas se nihče ne ukvarja s pregonom organiziranega kriminala in podobnih nezakonitih aktivnosti, ki zahtevajo nekoliko več napora in morda tudi sem ter tja kakšno žrtev. Pri nas policija preganja večinoma samo male tatove, predvsem za statistiko. Slovenija je dobesedno raj za organizirani kriminal in tu sploh ne veš, kje se organiziran kriminal konča in kje se začne oblast. Ta meja je pri nas povsem zabrisana.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s