Investicijske nepremičnine

Kam vodi neodgovorna denarna politika centralnih bank, odsotnost odgovornega prostorskega načrtovanja in za povrh morda še povsod prisotna korupcija, se v Ljubljani morda najgrše vidi na nepremičninskem projektu Šumi, ki raste v strogem centru mesta, v neposredni bližini Drame in kongresnega trga.

Nekoč je bil od tu razgled na Ljubljanski grad, danes je ta razgled zakrila prestižna stanovanjska novogradnja, ki že dobiva obrise. In za pridobitev vseh dovoljenj so menda potrebovali dolgih 15 let. Le zakaj dolgih 15 let ni šlo, potem pa je kar naenkrat šlo in komu je šlo kaj, da je potem po dolgih 15 letih pa končno tudi tole šlo, bi lahko bilo neprijetno retorično vprašanje.

Takole pa je bil videti pogled iz iste lokacije zraven Drame proti Ljubljanskemu gradu, dokler ga ni zakrila ta prestižna investicijska nepremičnina. Ko bo Google naslednjič osvežil podatke z aktualnimi posnetki ulic, bo ta pogled precej drugačen.

vir: Google Street View

Ali bodo tu res kdaj kuhinje in spalnice, s pogledom na prometno Slovensko cesto ali pa bo to še eden primer zombi urbanizma, ne vem. Verjetno gre tudi v tem primeru predvsem za investicijske nepremičnine, torej ta stanovanja kupi nekdo samo zato, ker ima denar in denar naglo izgublja na vrednosti (cash is trash paradigma centralnih bank) ter seveda računa na to, da bodo cene nepremičnin rasle še naprej z vsaj 10% letno stopnjo, v strogem centru Ljubljane pa še bistveno več. Nenazadnje, na taki lokaciji lahko greš kar v spodnjicah ali pižami čez cesto v Dramo. Moraš pa paziti, da te ne zbije avto, ko prečkaš cesto, sicer se tebi lahko zgodi drama v spodnjicah. Bo pa ta stanovanja težko oddajati študentom, ker po mojem mnenju ne bodo prišli skupaj pri ceni najema. Sploh za najboljša stanovanja, s pogledom na Ljubljanski grad in Vegovo srednjo šolo, bo zelo težko najti premožne študente.

Ampak tudi ta nepremičnina bo verjetno nekoč samo še en spomenik človeškemu pohlepu in kot taka bo morda postala celo ena izmed turističnih atrakcij v Ljubljani. Če jo ne bodo seveda kdaj podrli, ker so bila dovoljenja morda pridobljena nezakonito. Ampak v to jaz ne verjamem. Ne verjamem, da jo bodo kdaj podrli, ne da ne verjamem, da bi bila dovoljenja pridobljena nezakonito. V to verjamem. Ampak tega ne bomo nikdar izvedeli, saj se pri nas organi pregona ukvarjajo predvsem s pregonom dolgčasa in narkomanov po Fužinah. Pa jih nočem nič priganjati. Bog ne daj! Tudi dolgčas in narkomane morda nekdo preganjati, sicer jih je povsod polno.

Če bodo kdaj ta stanovanja zares naseljena, pa verjetno sledi iniciativa za popolno zaporo prometa po Slovenski cesti. V prospektih ni bil omenjen nikjer hrup in vonj po bencinskih hlapih. Samo pogled na Ljubljanski grad.

Neka podobna investicijska nepremičnina že nekaj časa raste na Dalmatinovi ulici v Ljubljani. Samo tu se mi pa zdi, da je ta Neronova Zlata hiša (latinsko Domus Aurea) oziroma ljubkovalno poimenovana Dalmatinka že zelo dolgo časa v povsem enakem stanju. V tem času, ko so pri nas sezidali tole prestižno betonsko čudo, na Kitajskem sezidajo investicijskih nepremičnin za celo milijonsko mesto investitorjev! Kaj je šlo tu narobe, ne vem. Menda je Srbski investitor pričakoval bogate kupce iz Rusije, Azije in Amerike. Bi bilo pa zanimivo videti, kaj je prej stalo na tem mestu, kam je to izginilo in kdo je dal dovoljenje, da je to kar izginilo! Spet korupcija? Ne! Odločno ne. Pri nas ni korupcije. Tako kot ni v Argentini inflacije.

Če bi želeli zares vsaj približno izvedeti, kakšen je bil obseg korupcije pri nas v zadnjih 30 letih, bi morali po mojem mnenju primerjati podatke o prihrankih in premoženju slovenskih državljanov z njihovimi davčnimi napovedmi. Še najbolje pa bi bilo, da bi korupcijo kar legalizirali, ker tako se bo še najbolje in najhitreje videl obseg problema.

Vse foto: Dr. Onyx

Jaz sem trdno prepričan, da živim v eni bolj skorumpiranih držav na svetu, kjer ne zanemarljiv del BDP predstavlja korupcija. In to prepričanje se iz dneva v dan pri meni samo še krepi. Krepi zadnjih 30 let. Sem videl preveč dokazov, da bi lahko verjel v kaj drugega. Je pa vse skupaj zelo subtilno. Kamorkoli pogledaš, povsod sama korupcija, ampak uradno ni pa nikjer ničesar. Korupcija je pri nas nekakšna meglica. Je in hkrati ni. Je, in ko tja pogledaš, ni več, čeprav še vedno je. Težko za razložit brez pomoči kvantne fizike.

Včasih smo se iz vsega tega norčevali ob pivu. Danes niti to ni več možno, ker so zaprti vsi lokali. Ampak nekoč bodo lokali spet odprti in se bomo spet lahko iz korupcije norčevali ob pivu.

Po mojem mnenju bi morala odgovorna država delati v korist večine njenih prebivalcev, ne pa v korist peščice najbogatejših. V zvezi z investicijskimi nepremičninami bi morala biti sprejeta taka davčna zakonodaja, ki bi preprečevala, da investicijske nepremičnine samevajo prazne, saj tu gre za dobrino, ki jo ljudje potrebujejo za življenje, hkrati pa bi morale biti najemnine regulirane tako, da omogočajo ljudem normalno življenje. Če komu od lastnikov investicijskih nepremičnin to ne ustreza, pa lahko tako investicijsko nepremičnino kadarkoli proda in kupi bitcoine ali zlate palice ali delnice rudnikov urana.

Slovenija 2021 po mojem mnenju nikakor ni primer odgovorne države. Prej nasprotno.

Poglej še:
Šumi
Villa Schellenburg

2 komentarja to “Investicijske nepremičnine”

 1. Waldo Lalić Says:

  Aaah meni taj Šumi ne izgleda uopšte lijepo. Uglavljen na silu među postojećim drevnim zgradama i saobraćajnicama. Izgleda kao jeftini američki hoteli tipa Holiday Inn.
  Kakva je kvadratura stanova, kolika je cijena po kvadratnom metru? Vjerovatno će se dosta novca tu oprati?
  Mogu li strani državljani kupovati nekretnine u Sloveniji?

 2. dronyx Says:

  Cena za stanovanja se gibljem med 380.000 € in 1.200.000 €. Državljani EU kakor vem lahko pridobijo lastninsko pravico brez problema, za državljane držav kandidatk za EU pa velja načelo vzajemnosti. To v praksi pomeni, da lahko kupujejo pri nas nepremičnine, če lahko tudi mi pri njih. Ampak mi ne kupujemo množično nepremičnine v Bosni ali na Kosovu ali v Makedoniji. Samo oni pri nas.

  Koliko denarja se bo tu opralo, ne bomo nikdar izvedeli, ker pri nas se nihče ne ukvarja s pregonom organiziranega kriminala in podobnih nezakonitih aktivnosti, ki zahtevajo nekoliko več napora in morda tudi sem ter tja kakšno žrtev. Pri nas policija preganja večinoma samo male tatove, predvsem za statistiko. Slovenija je dobesedno raj za organizirani kriminal in tu sploh ne veš, kje se organiziran kriminal konča in kje se začne oblast. Ta meja je pri nas povsem zabrisana.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: