Tesla fart

Tesla’s Emissions Testing Mode lets drivers choose different fart sounds from the car’s touchscreen, giving electric-car owners a good sense of Elon Musk’s sense of toilet humor.

vir: Youtube

Marsikateri lastnik avtomobila Tesla presenečen ugotovi, da ima Elon Musk smisel za straniščni humor in da ima njegova programska oprema vgrajeno tudi funkcionalnost, s katero se vklopi zvok vetrov izpod sedežev. Da se izbirati pod katerim sedežem se slišijo zvoki in celo izbiraš lahko vrsto zvoka. Ta možnost je skrita pod Emissions Testing Mode. Meni se zdi tudi to zelo vizionarsko in tudi zato se v Tesli menda otroci tako radi vozijo. Upam, da bodo imeli nekoč vsi avtomobili to serijsko vgrajeno. Tudi nemški.

Programska oprema v Tesli omogoča tudi tako imenovani Romantic mode. Ta funkcionalnost na zaslonu predvaja posnetek ognja v kaminu in do konca poveča jakost gretja v avtu. Presenečen sem bil tudi nad tem, da Tesla omogoča igranje igric na velikem zaslonu, s katerim se upravlja praktično vse v tem avtomobilu. No, to me ni toliko presenetilo,. Bolj sem bil presenečen nad tem, da lahko v igricah tipa Super Mario Kart uporabljaš pravi volan in pedale za upravljanje. Kako se to igra co-op pa nimam ideje, ker ne vidim nikjer drugega volana.

Kako točno si je Elon Musk zamislil, da bodo starejši ljudje upravljali take napredne avtomobile, ne bi vedel. Morda bo o tem razmišljal čez nekaj let, ko se ne bo več spomnil, pod katerim menijem je globoko skrita funkcionalnost za vklop ročne zavore in kako se lahko na programski opremi avtomobila izvede jailbreake, da bo pravilno deloval vklop dolgih luči in vseh štirih utripalk. Mogoče se da zaslon v takem avtomobilu preklopiti v kakšen bolj enostaven način za starejše?

Pa preden se zaradi nevednosti zaletiš s takim avtom že na prvi vožnji, upam da te Tesla pošlje na kakšen osnovni tečaj, kjer ti razložijo, kako se izklopi Emissions Testing Mode, če si ga slučajno uspel pomotoma vklopiti.

Nisem pa prepričan, če naša informacijska pooblaščenka ve, da imajo Tesle vgrajen tako imenovani sentry mode , ki ga vklopiš, ko avto parkiraš in potem snema celotno okolico vozila in te posnetke tudi shranjuje. To je zame poseg v zasebnost in na tak način okolica avtomobila znamke Tesla postane video nadzorovano območje. Za to bi imel imeti vsaj nalepko, če ne dovoljenje da takšno snemanje lahko izvajaš. Ali za Teslo veljajo drugačna pravila?

Tesla definitivno ni avtomobil, ki bi bil načrtovan po principu KISS – Keep It Simple Stupid. Prej se mi, zdi da je bil načrtovan po principu Keep It All On One Big Screen – KIAOOBS. Poleg tema pa se mi pri teh električnih avtomobilih zastavlja vprašanje, kako bo videti vzdrževanje takega avtomobila čez nekaj let, ko bo izven garancije in se bo elektronika kvarila, za programsko opremo pa ne bo več na voljo novih posodobitev? Tak avto lahko postane prava nočna mora in jama brez dna za vzdrževanje. Ali pa proizvajalci načrtujejo, da bodo ljudje menjali električne avtomobile tako, kot danes menjajo pametne telefone na vsakih nekaj let? Samo potem pa 12 urni delavnik ne bo več dovolj. Delati bo potrebno vseh 7 dni na teden.

V zvezi z električnimi avtomobili tudi ne vem, ali se jih lahko umiva z vodo in kaj narediš v primeru, če ti nekje sredi ničesar zmanjka goriva, torej elektrike v bateriji? Pri bencinskih motorjih ti je nekdo moral pripeljati posodo z bencinom, da si se lahko pripeljal do prve bencinske črpalke. Pri električnih avtih ti mora nekdo potem dostaviti agregat?

Poglej še:
O karakterju

One Response to “Tesla fart”

  1. Waldo Lalić Says:

    S obzirom na cijene nekretnina, vjerujem da će nam se u ishrani jako povećati upotreba graha, što opet pogoduje povećanju frekventnosti i jačini prdenja. Prdež bi mogao postati nacionalni problem.
    Vidi se da je Musk vizionar i ide jedan korak ispred drugih inovatora i nalazim da je ideja o managementu prdenja vrlo dobra ideja i veliki korak naprijed!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: