Kolesarski zemljevidi

Knjiga S kolesom po Sloveniji, avtorja Sebastjana Veharja, vsebuje veliko idej za izlete s kolesom po Sloveniji. Na to nakazuje že samo ime.

Naletiš pa potem na banalen problem pri sami izvedbi. Namreč v knjigi so lepo opisane poti in pri vsaki poti je tudi zemljevid z narisano traso. Vendar ne verjamem, da danes še kdo kolesari s knjigo v roki? Verjetno jih tudi ni prav veliko, ki še kolesarijo z zemljevidom in kompasom. Kdor nekoliko pogosteje kolesari, verjetno uporablja neko navigacijsko napravo, na katero si naloži traso oziroma sled poti in ta ga potem vodi. Zakaj bi se sam ukvarjal z navigacijo, če se je že nekdo drug pred tabo in greš samo po njegovi poti? Tako kolesarjenje je bistveno bolj prijetna izkušnja, saj odpadejo mučna vprašanja v smislu kam pa sedaj. Trase so ponavadi v nekem standardnem računalniškem zapisu. Jaz na Garminu uporabljam GPX. Žal pa pri tej knjigi nisem nikjer na internetu našel, da bi bile kje te trase objavljene in bi jih lahko samo prenesel. Če želiš uporabljati navigacijo, ti v bistvu potem ostane samo to, da greš traso risati sam na računalniku in jo izvoziš v GPX ter naložiš na navigacijsko napravo. Sem pa kar nekaj časa iskal, kako bi najlažje to risal in trenutno si pomagam s spletno stranjo maps.ie, ki omogoča izvoz v GPX in Google Earth KML obliko zapisa. In potem rišeš točko za točko, od začetka, do cilja. Ter upaš, da pomotoma ne zapelješ kje na avtocesto ali komu na zasebno dvorišče.

Nekaj podobnega pa očitno omogoča tudi spletna stran gpx studio.

Ampak lažje bi bilo to samo prenesti iz interneta.

Poglej še:
Sprehajalne poti na obali

2 komentarja to “Kolesarski zemljevidi”

  1. Waldo Lalić Says:

    Slažem se sa Dronixom. U ovom 21 vijeku, mogla se knjiga malo prilagoditi novim postojećim navigacionim trendovima.
    GPX je odličan primjer. Upotrebu GPX ćete naći i u prekrasnoj applikaciji AllTrails, za Android i IOS platforme. AllTrails predlaže mnogo raznih trails sa mapama, opisom trase i fotografijama, širom svijeta. Ukucajte Ljubljana i dobićete 500 raznih trails oko Ljubljane. Možete birati razne Map layerse. Možete mape dowloadirati. Vrlo lijepa i stimulativna aplikacija sa GPX.

  2. dronyx Says:

    Bom pogledal AllTrails. Se mi pa zdi, da je to nekaj podobnega, kot Facebook, torej uporabniki sami prispevajo oziroma predlagajo poti. Tu je potem sigurno veliko “spama”. Jaz sem sicer že nekaj časa nazaj predlagal, da bi imeli vsaj na nivoju države neko uradno spletno stran, kjer bi bile dostopne takšne poti za sprehode, kolesarjenje, izlete v naravo in hribe. Sedaj to vsaka regija ali celo vsak kraj počne zase in nekateri imajo res lepe in zelo uporabne spletne strani, ni pa to zbrano na enem mestu. Poleg tega od take spletne strani jaz pričakujem aktualne podatke. Če je neka pot recimo zaprta, mora to pisati. Ne pa da prideš tja in ugotoviš, da prenavljajo cesto ter se obrneš nazaj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: