Idejni osnutek pristanka na Marsu

Trenutno delam idejni osnutek kako pristati na Marsu s človeško posadko. Po moje ne bo šlo tako kot na Luno, torej da bi poleteli iz Zemlje, leteli do tja več kot pol leta, pristali, počakali na Marsu, da bo pot nazaj na Zemljo najkrajša, leteli nazaj več kot pol leta in se s kapsulo spustili v morje.

Zemlja

Zaenkrat mi je najbolj všeč ideja, da bi najprej v orbiti Marsa zgradili vesoljsko postajo, nekaj podobnega kot je Mednarodna vesoljska postaja ISS, ki kroži okrog Zemlje.

ISS

Ko bi bila taka postaja zgrajena in uporabna, bi nanjo poslali ljudi. Med ISS na Zemlji in ISS na Marsu bi vozile vesoljske ladje, ki bi prevažale vse potrebno za pristanek na Marsu. Torej bi potem nekaj takega kot je SpaceX poletel iz vesoljske postaje v orbiti Marsa in upam tudi uspešno pristal na Marsu ter se varno vrnil nazaj na vesoljsko postajo. Taka raketa za večkratno uporabo bi bila lahko standardno prevozno sredstvo med vesoljsko postajo in matičnim planetom. Je pa tako kot na Zemlji, tudi na Marsu energijsko najbolj potraten vzlet iz planeta nazaj proti vesoljski postaji, saj mora raketa premagati gravitacijsko silo planeta. Na Marsu je to nekoliko lažje kot na Zemlji, saj ima Mars bistveno manjšo maso in je potrebno manj goriva.

SpaceX

Hkrati bi morali po moje zgraditi v orbiti Marsa še navigacijski sistem, kot je GPS ali Galileo. Brez natančnega navigacijskega sistema se je težko znajti na Zemlji, na Marsu še toliko težje.

Gallileo

Mars po moje ni Luna, ampak se ga da verjetno naseliti oziroma pospešeno zagnati to, kar se je na Zemlji razvijalo milijone let. In da niti ne omenjam zlato in redke zemljine, ki so sigurno na Marsu. Torej na Mars je potrebno gledati kot na dolgoročen projekt.

Idejni osnutek

Seveda sedaj ni več hladne vojne in spopada za prestiž med ZDA in SZ. Vprašanje je, kako tak velik projekt danes financirati, saj za to so potrebni bilijoni evrov. Ali sem nekje že omenil zlato in redke zemljine?

Je pa to zaenkrat še grob osnutek oziroma res samo idejni načrt. Moram narediti še nekaj izračunov, preveriti razmere, ki vladajo na Marsu in verjetno sem pozabil še kakšno malenkost. Je pa ponoči tam gor oziroma dol zelo mraz. Tudi -70 stopinj ali celo še hladneje.

Mars

V nobenem primeru pa prenos pristanka na Marsu ne bo mogel potekati v živo, saj je najkrajši čas, da radijski signal prispe iz Marsa do Zemlje več kot 3 minute. Ker oba planeta krožita okrog Sonca pa je ta čas lahko še precej daljši. Poleg tega se na Marsu pojavi še nenavaden problem z uro, saj je tam dan v povprečju daljši za 40 minut in tako ti naša ura kaže čedalje bolj narobe. Ampak pri potovanju po Vesolju naša običajna ura nima nekega smisla, saj je pomemben samo čas od začetka pred skoraj 14 milijardami let. Da ne omenjam koledarja, ki mora na Marsu imeti 687 dni, tako da na poletje čakaš skoraj celo naše leto. Precej visoka je tudi najvišja gora na Marsu. 24 km visok vulkan Olympus Mons. Za tole sta Mount Everest in K2 vzpetini. Se mi pa zdi, da turisti še dolgo časa ne bodo lezli na Olympus Mons, tako kot danes lezejo na Mount Everest. Je pa zaradi manjše sile teže korak na Marsu toliko lažji. To se z leti še bolj pozna, ker te ne vleče tako močno k tlom.

Oh, in na Marsu ni še Mars čokoladk. Te bo potrebno pripeljati s seboj. Bom moral narediti check listo, kaj vse bo treba peljati s seboj, da česa ne pozabimo, ker tam ni zaenkrat še daleč naokrog ničesar.

Poglej še:
Ali je življenje na Marsu mogoče

2 komentarja to “Idejni osnutek pristanka na Marsu”

  1. Waldo Lalić Says:

    Nice article. Beautiful photos.
    DrOnyx, I understand there’s no chocolate on the Mars, but what about Martian girls?

  2. dronyx Says:

    Martian girls we will bring with us from Earth. I hope the first man who will step on the planet Mars will be girl.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: