Prihod pomladi

Različni narodi in tudi verstva sveta ponavadi na poseben način obeležijo prihod pomladi, ki prinese prebujanje narave, saj sonce pridobiva na moči. Ko opazujem obnašanje rastlin, se mi zdi, da imajo nekatere vgrajeno zelo natančno atomsko uro, ki jim pove, kdaj je prišel njihov čas. Narcise so ena takih zanimivih rastlin, ki prve naznanijo prihod pomladi s svojimi cvetovi.

Za nas ljubiteljske vrtnarje je pomlad tudi čas, ko preštevamo žrtve. Rastline, ki niso preživele zime. Letos sta bile pri meni žrtve dve in sicer benjamin in ciklas palma, ki že drugič ni preživela zime. Seveda ne ista. Nekatere rastline pa potrebujejo oživljanje, ker je zima pustila posledice. Sam se najbolj razveselim novih listov monstere. Se mi zdi, da mi na tak način rastlina pokaže, da se dobo počuti pri meni. Zakaj se nista dobro počutila tudi benjamin in ciklas palma pa nimam ideje. Mogoče bom zanalašč kupil še tretjo ciklas palmo, pa da vidimo.

Se pa držim nepisanega pravila, da spomladi vse žrtve nadomestim z novimi rastlinami, včasih pa kupim še kakšno dodatno, tako da zbirka rastlin s časom postaja vse številčnejša.

Letos sta mojo zbirko dopolnile dve rastlini, za katere še ne vem, kateri vrsti pripadati. Na prvi pogled sta listavca z zelenimi listi.

Na spodnji sliki pa vrtnarska kompozicija, za katero sem porabil skoraj 10 minut. To jo takoj uvršča med zahtevnejše vrtnarske projekte. Gre pa ponavadi to tako, da mi je najprej všeč neka posoda za rože in kupim samo to. Čez čas ugotovim, da nima smisla imeti prazno posode za rože in grem kupovat še rastline za v posodo. Po trenutnem navdihu. In mimogrede kupim še kakšno prazno posodo za rože, nakar se cikel ponovi.

Foto: Dr. Onyx

Poglej še:
Botanični vrt
Vzgoja sobnih rastlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: