Odgovor ECB

Iz ECB so mi odgovorili na The Great Fraud of the central banks! tole:


Dear Mr Onyx,

Thank you for your email of 18 March 2021 and sharing your views and observations with the European Central Bank (ECB).

The coronavirus has had an unexpected and large impact on the global economy. Together with the “shutdown” of national economy, this corresponds from the economic perspective to the combination of a contractionary supply shock and an aligned demand shock. 

Back in the second quarter of quartal 2020, a series of prestigious economic institutes had already forecast a double-digit decline in gross domestic product for Germany, Europe and also globally.

Against this backdrop, governments and central banks have launched unprecedented supported packages of previously unimagined dimensions. This will no doubt be accompanied by significant costs, although Germany can benefit from and live off its previously very sound financial policy. 

Previous bouts of hyperinflation (with monthly inflation rates in excess of 50%) have always been caused by sovereigns assuming excessive volumes of debt over longer periods of time in connection with monetary financing by the central bank. This will certainly not be the case in Europe. By their very nature, the current measures are one-off measures of limited scope and duration, even if they will need to be maintained for a somewhat longer period of time. 

For further information, you may also wish to follow the ECB strategy review via the ECB Listens Portal here: https://www.ecb.europa.eu/home/search/review/html/index.en.html

Yours sincerely,

Public enquiries team 
Internal and External Engagement Division 
Directorate General Communications
EUROPEAN CENTRAL BANK


Torej inflacije, ki bi presegla 50% mesečno, po mnenju ECB ne bo. Lahko smo pomirjeni. Kakšnega drugega pametnega zaključka iz tega kratkega odgovora nisem razbral.

Se pa “tiskanje denarja”, oziroma kot se temu sedaj strokovno reče “kvantitativno sproščanje” (QE), ni začelo z epidemijo leta 2020, ampak se je začelo že marca leta 2015. Neposredna posledica take monetarne politike, ki traja sedaj že šesto leto zapored in se je leta 2020 samo še okrepila, je visoka rast cen naložb, med drugim tudi nepremičnin in razvrednotenje prihrankov varčevalcev na bankah. To so v odgovoru spregledali oziroma je verjetno edini komentar na to “no comment“.

Banke sicer resda v takem okolju varčevalcev dejansko sploh več ne potrebujejo, saj jim likvidnost zagotavlja neposredno kar sama centralna banka, vendar to pa v praksi tudi pomeni, da velika večina denarja na bankah ni vezanega, ampak se ga lahko kadarkoli dvigne. Torej idealno okolje za bank run. Bomo videli, če bo v takem primeru centralna banka še sposobna zagotavljati vso potrebno likvidnost. Samo v Sloveniji je menda na bankah denarja za več kot 23 MRD evrov. Težko ocenim, koliko je to prostorsko v bankovcih po 100 €, ampak zdi se mi, da bo potrebno kar nekaj težkih kamionov ali celo vlakovnih kompozicij denarja, če bodo želeli izplačati samo Slovenske varčevalce. Kje so še vsi ostali!

Čeprav vem, da centralna banka nima nekih nalog s področja izobraževanja, vendar kljub vsemu se mi zdi, da dajejo mlajšim generacijam napačne signale v smislu, da je varčevanje nekaj slabega in da varčevalce prve pokradejo. Mladina potem to razume tako, da je potrebno z denarjem delati tako, kot z igralnimi žetoni v igralnicah. Torej položiti stave. In trenutno večina mladine po mojem mnenju stavi na kripto tržnici. Resda nekateri odpeljejo domov novega lambota, ampak v primeru zloma trga bodo lahko številni ob vse prihranke. To je slabost igralnic. Dobitek je odvisen od sreče in to ne more biti nikdar resno varčevanje.

Lahko si sicer Evropska centralna banka domišlja, da s tako denarno politiko pomaga tudi mladim, da lažje pridejo do stanovanj. Drži, da so krediti lažje dostopni in obrestna mera pri hipotekarnih kreditih zelo nizka, ampak taka monetarna politika je povzročila visoko rast cen nepremičnin. Torej ponujajo poceni kredite za zelo draga stanovanja! Po drugi strani številni mladi sploh niso kreditno sposobni za nakup stanovanja, saj nimajo privarčevanih dovolj sredstev za polog ali pa imajo preslabo kreditno oceno. Taka monetarna politika dejansko najbolj koristi najpremožnejšim, ki lahko s poceni krediti kupijo drugo, tretjo, četrto ali peto investicijsko nepremično. Ali je namerno to tako težko sodim. Po moje je. Saj tudi centralni bankirji niso neumni in dobro vidijo, kaj povzroča njihova monetarna politika.

Jaz sicer razumem, da želijo centralne banke s takimi ukrepi monetarne politike med drugim tudi zvišati potrošnjo, ampak učinek je morda ravno nasproten in se bo inflacija zvišala zaradi drugih razlogov. Namreč danes lahko vsak opazi, kako hitro se dražijo nepremičnine, kako rastejo cene zlasti ameriških delnic, kako je zrasla cena zlata, sploh pa cena raznih špekulativnih kriptovalut. Kot sem enkrat že napisal, si tudi “običajni” ljudje želimo obogateti, ne pa samo trošiti, torej vsakih par let kupiti novo kuhinjo, nov televizor ali nov avto, kar povzroči tako imenovan “money velocity” in prispeva k zvišanju uradno izračunane inflacije.

Torej okolje ničelnih obrestnih mer in lahko dostopnega denarja je dejansko ena velika reklama za naložbe, ne za potrošnjo!

V takem okolju ne greš kupovati novega avtomobila, nove kuhinje ali novega televizorja, ampak ves razpoložljiv denar vložiš v naložbe, ali še bolje greš na banko po čim višji kredit, z čim nižjo fiksno obrestno mero ter greš kupiti investicijske nepremičnine in postaneš najemodajalec (landlord). Ampak vsi ti, z visokimi krediti za naslednjih 30 let, bodo naslednjih 30 let bolj slabi potrošniki, saj jim ne bo ostalo prav veliko od plače, da bi lahko trošili in kupovali reči, ki jih dejansko večinoma sploh ne potrebujejo. To pa je nočna mora potrošniškega kapitalizma. Potrošniki, ki ne morejo ali nočejo trošiti.

Če bi bil nekoliko mlajši, bi zaprosil za pripravništvo na sedežu ECB v Frankfurtu in bi potem pisal take odgovore. Pripravniška plača na sedežu ECB v Frankfurtu pa je verjetno nekajkratnik sedanje plače.

Ja vem. Delam se še bolj neumnega, kot sem, da ostalim ni nerodno. Centralne banke samo sledijo temu, kar počne ameriška centralna banka FED. Ampak to v ničemer ne zmanjša njihove odgovornosti! Če jaz sledim serijskem morilcu in počnem natančno isto, kar počne on, nisem nič manj okruten serijski morilec!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s