Pinus Wallichiana

Zadnjič grem v vrtnarijo po drevesa za na vrt in nek mali himalajski bor hoče na vsak način z mano. Bolj ko mu jaz razlagam, da iglavci niso za na vrtove, ampak za v gozd, bolj on mene prepričuje, da bi šel z mano in da mi ne bo žal. Prosim, prosim, vzemi me s seboj domov. Potem sem se v nekem trenutku zlomil in pogledam, za kakšno drevo sploh gre. Na listku je bilo narisano, da mu paše sonce in napol sonce, torej tudi senčna lega, zraven pa je pisalo, da zraste v višino 30 metrov. 30 metrov v višino? Torej še enkrat višje, kot pa je višina hiše. To zame pač ni neko manjše okrasno drevo. Potem grem do prodajalke in jo vprašam, če je to resno mišljeno, da ta mali bor zraste 30 metrov. Ona pa mi odgovori, da se naj nič ne bojim, ker tega jaz ne bom dočakal.

To ti pa da misliti.

Torej ko si star recimo 80 let in prideš v knjižnico po kakšno debelejšo knjigo, ti knjižničarka mirno reče, gospod, tale knjiga pa ne bo za vas, ker nikdar ne boste izvedel, kako se konča.

Ta himalajski bor je pri meni sedaj posajen na častno mesto, sredi dvorišča. Sočna lega. Če uspe aklimatizacija in preživi, torej vem že vnaprej, da nikdar ne bom dočakal, da bi videl, kako izgleda, ko doseže obljubljenih 30 metrov.

Foto: Dr. Onyx

Vsekakor bo to mogočno drevo. To se vidi že sedaj.

Ko začneš saditi drevesa na vrtu sicer hitro opaziš, kako zmanjkuje prostora. Vsako drevo potrebuje nek prostor okrog sebe za rast in večje kot bo drevo, več prostora bo potrebovalo.

Kitajski pesnik Li Tai Po je nekoč napisal lepo misel o človeški minljivosti. Skupaj sediva gora in jaz, dokler ne ostane tu samo še gora. Torej v mojem primeru Skupaj stojiva ta mali himalajski bor in jaz, dokler ne bo tu ostal samo še mogočen nepalski bor. Če ga ne bo prej kdo podrl.

Ni pa to poceni drevo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: