Najlepša trava na vasi

Sem najel vrtnarja, da mi zasadi najlepšo trato na vasi. Ne glede na ceno. Kolikor je potrebno sem pripravljen plačati, samo da vas umre od zavisti, ko zagleda mojo novo trato na vrtu. Hočem pa da izgleda tako, kot na najboljših nogometnih stadionih na svetu. Mestno zelena, popolna trava, kot recimo na stadionu Camp Nou v Barceloni ali San Siru v Milanu. Trava brez enega samega plevela ali regratove lučke. To je bilo bistvo mojega naročila. In potem čez eno leto me pa na travi pričaka šok. Kamor pogledam same skrite napake, ki so se pokazale šele kasneje.

Vse foto: Dr. Onyx

Sedaj z mojo pravno službo študiramo, kako vložiti proti vrtnarju tožbo zaradi slabe izvedbe del, skritih napak in izgube ugleda. Mojega seveda.

Tole je sicer poskus šale, moram pa reči, da me ljudje vedno znova presenečajo, koliko dela si dajo z iskanje popolne trate na vrtu! Ponavadi kdor ima denar najame kar vrtnarja, da se on muči z iskanjem popolnosti v travi. Ampak tudi če morda prvo leto trava še nekako uspeva tako, kot je bilo zamišljeno, se kasneje seveda zarastejo razne druge rastline, najpogosteje regratove lučke ali marjetice. In potem najprej to ročno trgajo ven, ko je tega preveč, zopet najamejo vrtnarja, da pride z neko rešitvijo za ta plevel. Običajno je potem rešitev neko kemično sredstvo, ki naj bi spodbudil rast trave, ostalo zelenje pa zatrl, ampak tudi to ponavadi ne uspeva najbolje, saj je lahko rezultat še slabši in se posuši še trava. Da ne govorim o tem, da je ponavadi tako popolno travo potrebno močno zalivati, sicer izgubi svojo popolno zeleno barvo. In se ti spet smeje cela vas, ker si za tako travo zmetal veliko denarja.

Ampak trava je nekaj, kar narava zasadi sama brezplačno, če ji daš možnost. Seveda ne bo to popolna trava, kot iz letaka, bo pa zelena in vmes bodo rastline, ki privabljajo čebele in čmrlje. Edino kar moraš potem paziti je, da spomladi kasneje kosiš ali pa če že moraš pokositi, da počakaš do večera, ko ni več čebel in čmrljev, ker sicer jih s kosilnico povoziš, medtem ko se smrtno resno trudijo opravljati svoje življenjsko poslanstvo.

Opraševanje rastlin.

Sploh so mi pa občudovanja vredni primerki, ki zabrišejo pravo travo ven in namesto nje položijo umetno. To je pa adijo pamet. Sploh če za tako travo kupijo še kosilnico in umetno gnojilo.

Omembe vredni pa so še tisti primeri, ki menijo, da mora biti zazidljivo zemljišče v celoti pozidano in se dela velika škoda, če kakšen del ostane zaraščen s travo! Le zakaj bi moral človek imeti sezidano res čisto vsako garažo in vrtno lopo za skladišče? Kaj ni bolj smiselno vse to imeti leseno, kar je bistveno ceneje kot zidano, zdrži enako časa kot zidano ali še dlje, če se pravilno vzdržuje in je dobro pokrito, hkrati pa je še ena velika prednost lesenih objektov, da se jih precej lažje podre in precej lažje odstrani odpadni material pri podiranju s sežigom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: