Sesalec za koloradske hrošče

Letos na natečaju za naj podjetniško idejo konkuriram s projektom sesalca za koloradske hrošče.

Kdorkoli se je kdaj vsaj ljubiteljsko lotil sajenja krompirja ve, kakšna nadloga je koloradski hrošč. Ko se ta enkrat naseli na krompir in izleže ličinke, zelo hitro od krompirja ostanejo samo še štible, če nečesa hitro ne ukreneš.

Sam se že precej časa nisem ukvarjal s sajenjem krompirja, tako da niti ne vem natančno, kako vse se danes lotevajo reševanja te nadloge. Se mi pa zdi, da problem še vedno ni učinkovito rešen.

Včasih vem da sta bili realno možnosti samo dve in sicer ročni način pobiranja koloradskih hroščev, ki je zelo zamuden in na večjih površinah tudi skoraj neizvedljiv, ali pa kemični pristop uničevanja hroščev s pantakanom in podobnimi preparati, ki pa so škodljivi tako za ljudi, kot tudi za okolje.

vir: Proizvajalec

Moja ideja reševanja te nadloge pa je robotski samohodni sesalec, ki se pomika samostojno po polju krompirja in koloradske hrošče dobesedno posesa iz krompirja, tako kot to počne sesalec za prah.

Seveda so koloradski hrošči načrtovani tako, da se primejo rastline s svojimi nogami da lahko zdržijo sunke vetra in jih ne odpihne iz krompirja. Niso pa načrtovani tako, da bi zdržali moč sesalca. Glavni izziv pri projektu je sicer najti pravo moč sesanja, da na eni strani ne poškoduješ rastline in na drugi strani da posesaš vse koloradske hrošče. Na tem področju bom moral narediti še nekaj bazičnih raziskav, preden se lotim konkretnega načrtovanja samohodnega robota. Razmišljam tudi v smeri ideje, da bi imel robot vgrajene kamere, ki bi bile sposobne prepoznati na rastlini krompirja kje vse se hrošč nahaja in bi sesalec deloval usmerjeno, kar bi povečalo učinkovitost delovanja in hkrati zmanjšalo verjetnost poškodbe rastline v postopku sesanja.

Ocenjena tržna vrednost projekta je več sto milijonov evrov, tako da tekma s časom se začenja. Upam da mi uspe prvemu priti na trg z delujočo rešitvijo in poberem smetano.

Včasih mora imeti človek tudi nekaj…

vir: Proizvajalec (dober kmet)

Kot otrok sem kuril koloradske hrošče  (Leptinotarsa decemlineata) v žveplu. Osnovna ideja tega početja je bila pa v tem, da bi ostale preplašil. Ampak to seveda ni delovalo in na tako preprost način nisem uspel odgnati koloradskih hroščev iz krompirja.

Upam, da bo sesalec za koloradske hrošče bolj učinkovit. Mogoče bi kaj takega lahko izdelovalo italijansko podjetje, ki izdeluje robote in so si nadeli celo moje ime (dronyx.com).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: