Avtodrom Rakitna

Ko je vreme zunaj lepo, so novice o smrtih motoristov na naših cestah precej pogoste. In temu se jaz sploh ne čudim, glede na to, kaj nekateri počnejo na naših cestah.

V zadnjem času sem šel večkrat z električnim kolesom na Krim in na odseku asfaltirane poti, ki pelje iz Preserja proti Rakitni sem opazil, da je ta cesta očitno nekakšen neformalni avtodrom za motoriste. Danes pa me je večkrat prehitel nekdo, ki je očitno treniral ter vozil po tej cesti kot bi bil na dirkaškem poligonu in bi dirkal na čas. Prvič sem mislil, da leti v nizkem letu za mano neko vojaško letalo, potem pa zleti v dirkaški pozi mimo mene motorist. Glede ocene hitrosti težko rečem, je šlo pa izjemno hitro, tako da me je postalo zanj strah. Po moje je bila njegova hitrost v klanec navzgor na ravnem odseku prek 150 km/h, pri čemer je zavoje vozil tako, kot se jih vozi na dirkah, kjer lovijo stotinke sekunde in ni prometa v nasprotno smer.

Jaz verjamem, da motor obvlada in morda je celo kakšen aktivni ali bivši dirkač na motorju. Vendar to je kljub vsemu navadna cesta, ki ni zaprta za motorni promet. Kaj bo storil, ko bo kdo z avtomobilom ravno takrat, ko on izboljšuje rekord te proge, pripeljal v nasprotno smer in tudi sam sekal ovinke, se verjetno ta motorist ne sprašuje. Jaz pa približno vem, kaj se v takem primeru lahko hitro zgodi. Če se bo avtomobilu poskušal izogniti pri tako visoki hitrosti, bo izgubil “oblast nad motorjem”, kot to običajno zapišejo v črni kroniki in se raztreščil ob cesti, če ne, se bo čelno zaletel v avtomobil, poletel po zraku in si polomil vse kosti na drevesih ob cesti, ki bodo zaustavile let. Občutek umiranja, ki ga bo doživel, bo trajal manj kot tri sekunde in bo podoben, kot bi se z velike višine vrgel na tla. Občutek, kot bi se ti v trenutku polomile vse kosti. Umetnost varne vožnje po cestah je ravno v tem, da predvidiš nepredvidljivo in upoštevaš možne napake ali nevarno vožnjo ostalih voznikov. Na svoje napake med vožnjo lahko vplivaš, ne moreš pa na napake ostalih. Tudi zaradi tega se na cestah umira.

Po moje ta država nujno potrebuje nekje avtodrom, kjer bodo lahko taki kot je ta in številni drugi, ki imajo v sebi need for speed varno preizkušali meje sebe in svojih vozil ali pa si hitro vozilo izposodili. Ne pričakujem sicer, da bomo dobili nekakšen Slovenski Red Bull Ring, kot je v avstrijskem Spielbergu, lahko pa bi naredili nekaj podobnega. Tako bodo lahko vsi ti cestni dirkači varno preizkusili, kako dejansko izgleda hitra vožnja na dirkališču in marsikdo bo pri tem opazil, kako zelo hitro lahko avtomobil ali motor zanese s ceste, ker če kaj vedno deluje na vozilo, je to fizika. Fizike se ne da nikakor izklopiti in tu zaenkrat ne pomaga nikakršna tehnologija.

Kot vse kaže bo tudi letošnja motociklistična sezona za marsikoga od njih zadnja. Tako kot fizika, na tem planetu vedno in povsod deluje naravna selekcija. Tudi tega se ne da nikakor izklopiti. Lahko pa vsaj zmanjšaš verjetnost, da se enkrat tudi sam ne znajdeš na straneh črne kronike kot žrtev naravne selekcije.

Ta motorist, ki je na cesti proti Rakitni preizkušal meje sebe in svojega motorja, vozi po robu. Ob taki vožnji, bi veljalo vnaprej razmisliti o napisu na nagrobnem spomeniku. Ne najslabša možnost je napis – Ne bodi žalosten, da se je končalo. Bodi vesel, da se je zgodilo…

Ne, ta napis v tem primeru ne bi bil najboljši! Lahko bo napačno razumljen.

OPOMBA:
24.06.2021, torej manj kot en mesec po tem zapisu, se je točno na tej cesti med Rakitno in Preserjem ubil motorist, potem ko je na enem izmed ovinkov padel med vožnjo po klancu navzdol.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: