Prikrita inflacija

Da inflacija ne nastopa samo v oblikah, ki jih izračuna statistični urad, tokrat primer iz naše obale.

V nedeljo sem bil prvič letos pri nas na morju in sem šel s kolesom iz Izole do mejnega prehoda Sečovlje. Vmes sem se ustavil v Piranu na kalamarih, v isti gostilni kot lansko leto večkrat. Natakarji in natakarice so ostali isti, zato predvidevam, da se lastnik ni zamenjal. Sem pa presenečen opazil, da je porcija postala letos pol manjša, za ceno pa se ne spomnim. Možno da so se celo še podražili. O kakovosti hrane pa niti nima smisla pisati, saj je na nivoju slabšega fast fooda! Ko sem to zagledal, bi najraje vstal in odšel, pa sem se premagal in brez ugovarjanja požrl, kar so mi prinesli. Me pa seveda tu ne vidijo nikdar več.

Poanta tega zapisa pa je prikrita inflacija. Namreč inflacija se ne odraža nujno samo v višjih cenah izdelkov in storitev, ampak se lahko pojavlja tudi v obliki, ko za isti denar dobiš nečesa bistveno manj. Recimo pol manj kalamarov v tem primeru. Ampak tega seveda statistika nikjer ne beleži. Verjetno je takih in podobnih prikritih oblik inflacije še veliko. Nekaj podobnega so slabši izdelki ali slabši vgrajeni materiali za isto ceno. Tudi tega seveda statistika nikjer ne zazna.

V takšnem ekonomskem okolju zelo hitro pade tudi storilnost oziroma so pritiski za zvišanje plač čedalje večji, saj ljudje opažajo, da za svoj denar dobijo precej manj, kot so še pred letom in še bistveno manj, kot so dobili pred dvema letoma. To je pač neposredna posledica tiskanja denarja centralnih bank.

Če vabiš inflacijo, bo ta slej ko prej tudi prišla.

Ko sem šel nekoliko kasneje ponovno na obalo sem opazil, da so se cene na jedilnih listih dejansko tudi močno zvišale in to tudi kar za 30% ali še celo več. Evro kot valuta je povsem razrednoten.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: