Nekonkurenčna policija

Slovenska policija meni, da s svojimi vozili ni konkurenčna najhitrejšim voznikom na avtocesti, zato sedaj še sami kupujejo cestne dirkalnike.

Ne vem sicer kaj pravi statistika, samo po moje najpogostejši vzrok nesreč na avtocesti niso samo previsoke hitrosti, ampak predvsem neupoštevanje varnostne razdalje, utrujenost po dolgotrajni vožnji, tovornjaki, ki z nizko hitrostjo menjajo pasove, razna dela na cesti in podobno. Jaz moram reči, da na avtocesti ne vidim prav pogosto ekstremnih dirkačev, s hitrostmi nad 200 km/h. So pa po mojem mnenju enako ali še celo bolj nevarni tudi prepočasni vozniki, ki mirno peljejo 80 km/h po avtocesti in gledajo okolico. Nekoga sem celo videl, ki je na odstavnem pasu kar ustavil vozilo, da je lahko šla žena nabirat neke rože, ki so rasle ob cesti!

Na nemških avtocestah je kakor vem marsikje 130 km/h samo priporočena hitrost, ne najvišja dovoljena, pa bi bilo zanimivo videti, kakšna je statistika nesreč pri njih in ali je res hitrost na avtocesti tak problem.

Ne razumem pa tudi, zakaj bi morala policija tekmovati z najhitrejšimi vozniki na avtocesti?

Saj se da take poloviti z radarji nad nadvozi in čem podobnim, kot je recimo sektorsko merjenje hitrosti na najbolj problematičnih odsekih, ni potrebno ravno z njimi tekmovati. Ko se bo enkrat en tak policijski cestni dirkalnik raztreščil pri hitrosti 250 km/h in morda ubil še koga drugega, ki bo slučajno pripeljal mimo, se bodo pa začeli spraševati, zakaj policija to sploh počne. Po mojem mnenju ne glede na kvaliteto policijskega dirkalnika naše avtoceste večinoma niso primerne za take visoke hitrosti, ker to niso dirkališča. Asfalt je marsikje zanič, cesta je valovita, nekje so že tudi jame, saj predvsem težki tovornjaki avtoceste čedalje bolj uničujejo. To pri nižjih hitrostih večinoma ni problem, pri hitrostih čez 200 km/h pa lahko močno vpliva na obnašanje vozila in ogrožen je lahko vsak, ki pelje tako hitro, tudi policist v službenem vozilu.

Veliko sreče s tem dirkanjem tudi policiji!

In močno upam, da se bodo vozniki teh cestnih dirkalnikov na policiji zavedali, da ne dirkajo samo za nekom, ki ga zasledujejo in snemajo, ampak dirkajo po cesti, kjer se odvija normalen promet. Jaz ko vozim po avtocesti ne pričakujem, da bo nekdo priletel mimo mene s hitrostjo krepko čez 200 km/h. Še manj, da bosta taka dva.

vir: Need for Speed (EA)

Očitno bo teh zelo hitrih sedaj na naših avtocestah še bistveno več.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: