Covid-22

Po nekaterih podatkih, dostopnih na spletu, naj bi okrog 700 ameriških milijarderjev samo v času epidemije Covid-19 postalo bogatejših za 2.100 milijard USD oziroma v tem kratkem času manj kot dveh let so svoje premoženje povečali za 70%. Večinoma na račun rasti cen delnic. Torej Covid-19 je kar se tiče premoženja najbogatejših nekaj najboljšega, kar se jim je lahko zgodilo in praktično brez da mignejo s prstom so zaslužili na ta račun skoraj toliko, kot prej s poslom. Proizvodnjo električnih avtomobilov, spletnimi omrežji, spletnimi trgovinami, programsko opremo.

Največja zasluga za tako povečanje premoženja sicer ne gre sami epidemiji, ampak ukrepom centralnih bank, ki so se na epidemijo odzvale tako, da so natisnile enormno količino denarja v zelo kratkem času. Natisnili so na tisoče bilijonov USD, evrov itd. in veliko tega denarja je pristalo na borzah po svetu, predvsem pa na ameriški borzi, ki je v času, ko se je ekonomija skoraj ustavila, zrasla za več kot 100%. Ampak medtem ko se je premoženje najbogatejših zaradi teh ukrepov tako zelo povečalo v tako zelo kratkem času, večina ostalih posledice teh ukrepov občuti kot visoko inflacijo, podražitve na vsakem koraku, devalvacijo valut in posledično še večje razvrednotenje prihrankov ter zmanjšanje kupne moči.

Centralni bankirji so postali tako nekakšno nasprotje od Robina Hooda. S svojimi potezami jemljejo večini, da lahko bogati peščica. Zame ena največjih, če ne celo največja globalna kraja v zgodovini človeštva. Njihov cilj danes ni več stabilnost cen. Glavni cilj centralnih bank je rast borznih indeksov.

Ampak glede na to, kakšno enormno povečanje premoženja je povzročila epidemija Covid-19, se tem ameriškim milijarderjem po mojem mnenju sedaj mnogo bolj kot ukvarjanje s poslom splača vložiti del tega denarja v razvoj novih virusov, saj je za njih epidemija očitno mnogo bolj donosna kot posli, s katerimi se ukvarjajo. Covid-22, Covid-24…Proizvajalci cepiv pa tudi ne bodo imeli dosti proti.

Pravi mali biserček med ameriškimi milijarderji pa je Elon Musk. Naravnost genialna je njegova izjava v zvezi s predlaganim ameriškim davkom za milijarderje (walth tax), po katerim bi pri njih obdavčili celotno premoženje in ne samo realiziran zaslužek recimo ob prodaji delnic.

Na twitterju se je Elon Musk na to odzval:

vir: twitter

Torej ko neumni državi (v tem primeru ZDA) zmanjka navadne raje za obdavčit, potem pridejo bedaki do njih, ameriških milijarderjev. In Musk ima prav. Neumna država (v tem primeru ZDA) je natisnila na tisoče in tisoče bilijonov in s tem premoženje milijarderjev še bistveno bolj povečala, potem pa pridejo jokat k njim, da naj nekaj vrnejo nazaj!? Res, kakšni idioti. Če so natisnili tisoče in tisoče milijard, naj pač natisnejo še nekaj novih tisočev milijard za razne infrastrukturne projekte in socialo. Zakaj je potrebno težit milijarderjem? Inflacija pa pač bo kar bo.

Kako bo izgledal ta svet čez 50 let, si ne upam niti sanjati. Verjetno bo precej manj kot 1% ljudi imelo v lasti čisto vse. Tudi vojsko in policijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: