Adijo rezervna valuta

Od konca druge svetovne vojne je ameriški dolar rezervna svetovna valuta, pri čemer je bil na začetku vezan na zlato, torej so lahko države kadarkoli zahtevale konverzijo dolarjev v zlato, leta 1971 pa so to vez prekinili, saj je praktično onemogočala učinkovito tiskanje denarja, kot ga poznamo danes, pri čemer je iz tistih časov centralnim bankam ostalo precej zlata za rezerve. ZDA imajo teh starih zalog zlata prek 8.300 ton, vse centralne banke skupaj pa imajo menda v svojih rezervah čez 35.000 ton zlata, kar predstavlja skoraj 20% vsega zlata. Torej zlato dejansko ni surovina, saj ga industrija potrebuje zelo malo, ampak je v prvi vrsti rezervna valuta za rezervno valuto, nekakšen denar nad ostalimi valutami, nasproti katerem vse ostale valute s časom izgubljajo vrednost, kar je posledica inflacije. Zato tudi ceno zlata določajo predvsem makroekonomska gibanja (hujše so težave, bolj raste cena zlatu) ter monetarni ukrepi, kot so obrestne mere in podobno.

V ameriških dolarjih se danes sklepajo posli z nafto, večina dolga je v dolarjih, dolarje kot rezervno valuto pa hranijo tudi številne centralne banke, saj z njo lahko med drugim vplivajo tudi na menjalne tečaje. Tudi veliko mednarodnih poslov je sklenjenih v ameriških dolarjih. Zadnje čase se sicer vse pogosteje postavljajo vprašanja, ali je dolar sploh še primerna rezervna svetovna valuta, sploh glede na obseg tiskanja novih dolarjev in višino dolga. Po mojem mnenju pa se bo to vprašanje še bolj začelo postavljati takrat, ko bodo uvedli digitalno valuto (CBDC – Central Bank Digital Currency) FEDcoin ali kakorkoli se bo že to tehnološko čudo imenovalo.

Ta digitalna valuta bo delovala verjetno podobno, kot danes že delujejo številne kripto valute, s to razliko, da bo nad njo imela praktično popolen nadzor ameriška centralna banka – FED. To v praksi pomeni, da bo lahko FED na daljavo zaplenil ali uničil FEDcoine, ki jih bodo imele Rusija, Kitajska, Iran, Afganistan ali kakšna druga država, ki ne bo delovala v skladu z njihovimi interesi. Ne razumem, kdo bo lahko valuti s takimi lastnostmi in možnostjo manipulacije sploh še zaupal pri sklepanju mednarodnih poslov? Po moje je z dolarjem kot svetovno rezervno valuto takrat konec in svet bo moral poiskati alternativo. Nekaj, kar bo od držav neodvisno in vredno globalnega zaupanja.

Torej Bitcoin?

Po moje absolutno neuporaben za kaj takega, med drugim tudi zaradi svoje zelo deflatorne narave. Bi pa znala kakšna druga kripto valuta, ki bi imela za rezervo kaj bolj oprijemljivega, pa to seveda ni nujno zlato, zasesti izpraznjeno mesto rezervne svetovne valute. Bo pa seveda morala izpolnjevati nekatere kriterije in imeti nekatere lastnosti, da bo za kaj takega sploh uporabna. Mednarodne posle je težko sklepati v valuti, ki ti lahko izgine čez noč, ali pa se ji vrednost skokovito spreminja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: