Slovensko Rusko prijateljstvo

Posebni vlak z ruskimi vojaki bo predvidoma pripeljal s pol urno zamudo na tretji peron. Ponavljam. Posebni vlak z ruskimi vojaki bo predvidoma pripeljal s pol urno zamudo na tretji peron. Člane in simpatizerje društva Slovenskega Rusko prijateljstva prosimo za razumevanje! Z umetnim cvetjem za ruske osvoboditelje pa prosim še malo počakajte.

Putinova Rusija je postala praktično čez noč nova Severna Koreja. Mednarodno izolirana avtoritarna država z jedrskim orožjem, ob kateri se marsikdo počuti neprijetno. S tako državo po mojem mnenju ne more biti govora več o kakršnemkoli prijateljstvu. Pa ne govoriti, da gre tu za prijateljstvo z ruskim narodom, ker hodite na obisk k diktatorju Putinu, ne k ruskemu narodu!

Rusija je po mojem mnenju velika sramota 21. stoletja! Pa bi bila lahko gospodarska velesila, če bi šla tranzicija iz komunizma po razpadu Sovjetske zveze v drugo smer.

Vladimir Putin ima pri nas še vedno veliko oboževalcev in simpatizerjev, število rusofilov pri nas pa je verjetno statistično eno najvišjih v EU. Verjamem tudi, da se marsikomu še vedno kolca po tem, da tudi pri nas niso uspeli vzpostaviti podobnega sistema, kot so ga v Rusiji po propadu komunizma. Torej navidezno demokracijo, dejansko pa kleptomansko diktaturo, ki ima pod nadzorom vse, vključno z mediji in opozicijo. Pri čemer opozicijo ali nadzira, ali pa jo neusmiljeno preganja z vsemi možnimi sredstvi, tudi živčnimi strupi. V takem sistemu peščica izbrancev čudovito uspeva, večina ostalih pa kot teleta strmijo v TV zaslone in ne razumejo, da z njimi manipulirajo. Kako zlahka se da v takem okolju z ljudmi manipulirati smo pri nas videli za časa Jugoslavije. Številni so celo jokali, ko je umrl avtoritarni diktator Tito.

Rusija predstavlja veliko grožnjo tudi za Slovenijo, saj lahko zelo hitro oživi in dodatno poglobi razdor med Slovenci, ki se vleče od druge svetovne vojne dalje ali še dlje. Rusi to vedo in to tudi izkoriščajo za dosego svojih ciljev ter širjenje svojega vpliva. Današnja Rusija je zelo nevarna, strupena država in nikakor ni primerno orodje za razne notranje politične obračune. Ambicije Putina niso samo Ukrajina. Putin želi razbiti zahod, ki ga dojema kot sovražnika še iz časov hladne vojne, zlasti pa želi razbiti Evropsko unijo, sam pa sebe verjetno vidi kot nekakšnega vodjo alianse avtoritarnih diktatorjev.

Zahod je bil precej prizanesljiv do Putina, ker jim je bilo po mojem mnenju v interesu, da se ohrani na oblasti in drži skupaj ogromno državo, ki bi sicer lahko razpadla na cel kup novih držav, ki bi se začele pobijati med seboj za jedrsko orožje bivše Sovjetske zveze, dediščino hladne vojne. Lažje nadzirati enega, kot deset novih diktatorjev. Poleg tega pa zahod potrebuje ruska naravna bogastva, zlasti pa energente. Nafto in zemeljski plin. Putin je ves čas spretno igral na karto dvoličnosti zahoda (kdo bi temu morda rekel pragmatičnost), saj komu mar Čečenija, Gruzija ali Sirija, vsem pa diši ruski denar. Z veseljem so za ruske oligarhe gradili jahte, jim prodajali drage dizajnerske torbice in ure, ki so jih premožni rusi hodili kupovat s plastičnimi vrečkami polnimi denarja ter seveda številne nepremičnine in vile, tudi na najbolj prestižnih lokacijah. London je praktično postal svetovna prestolnica ruskih oligarhov. Ampak pri Ukrajini je pa očitno diktator tokrat zagrizel v beton. Dvoličnost zahoda ima kljub vsemu nekje mejo in tokrat jo je ozemeljsko ambiciozni avtoritarni diktator Putin očitno prestopil. Ko se igraš te “geostrateške” igre nikdar ne smeš podcenjevati nasprotnika in precenjevati lastnih meja.

Medtem ko se ruski oligarhi, ki imajo v svoji lasti več kot 40% vsega ruskega premoženja, ukvarjajo s problemom, kam skriti jahte in ostalo premoženje, ki so si ga nagrabili po razpadu Sovjetske zveze, se številni Rusi ukvarjajo s problemom, kako preživeti na bojiščih v njihovi soseščini. Ironija, ki jo številni Rusi še ne razumejo, ker tega ni na njihovi televiziji. Ampak to je prava “Russia Today” (RT).

Hitlerjeva “specialna vojaška operacija” na ozemlju današnje Rusije se je končala s polomom, enako se bo končala Putinova “specialna vojaška operacija” na ozemlju Ukrajine. Vprašanje je samo, koliko žrtev bo potrebnih. V praktično vseh “specialnih vojaških operacijah” pa najbolj nastrada civilno prebivalstvo. Tudi tokrat ne bo nič drugače.

Svet ne bo nikdar priznal ruskih vojaških dosežkov v Ukrajini, razen morda Severne Koreje, Belorusije in Srbije! Vsi ruski vojaški dosežki in vse to uničevanje bo povsem zaman. Rusi bi se ob vojaškem napadu oziroma invaziji na Ukrajino morali začeti resno spraševati o duševnem stanju njihovega diktatorja. Se je pa Putin pri tem napadu po moje tudi grdo uštel, saj je računal na to, da je svet v težavah po epidemiji Covid-19 in bo zato toleriral njegov osvajalski pohod, sploh ker je verjetno predvideval, da bo v Ukrajini nastavil svojo marioneto v nekaj dneh.

Putin je že sedaj zgodovinska oseba in sicer na strani obrazov zla. Zgodovina ne pozna milosti in se jo ne da pretentati, danes pa sploh ne, ko je vse tako dobro dokumentirano in posneto. Je pa zgodovina precej bolj milostna do druge lige infrastrukture zla, kar je po svoje krivično, ampak tako pač je. Ljudje si težko zapomnijo nekaj tisoč negativcev, tistih par najbolj prepoznanih obrazov zla pa z lahkoto.

Ampak kdo sem jaz, da bom to razlagal Vladimirju Vladimiroviču Putinu?

foto: dr. Onyx
foto: dr. Onyx

Rusija, država z več kot 140 milijoni prebivalcev, se je po vojaškem napadu na Ukrajino znašla pred zgodovinsko pomembnim križiščem, ki bo odločil njeno usodo za naslednja desetletja ali še dlje. Možni sta pa po mojem mnenju naprej dve glavni poti. Prva pot je demontaža infrastrukture zla, diktature, ki je nastala oziroma bolje rečeno se je ohranila po razpadu Sovjetske zveze. V tem primeru mora Rusija začeti demokratične procese, prenehati preganjati opozicijo in vzpostaviti demokratične mehanizme, ki so nam danes samoumevni. Pa recimo da tu omenim samo svobodo govora in medijev. Ta pot po moje vodi v ekonomski napredek in boljše življenje za večino Rusov. Če bo šla Rusija po tej poti, veliko pridobita Rusija in EU, pa tudi ostali svet. Morebitna slabost te poti je, da bo Rusija lahko razpadla še na nekaj novih držav, ampak to je pač del demokratičnih procesov in to lahko prepreči samo diktatura. Druga pot je nadaljevanje diktature, kar pa dejansko pomeni, da gre Rusija po poti Severne Koreje. To bo pomenilo čedalje večjo mednarodno izolacijo, v prihodnje morda Rusi ne bodo mogli več niti potovati v tujino, rusko gospodarstvo bo čedalje bolj propadalo in ruska himna ne bo več igrala na športnih prireditvah. Če izberejo to pot, izgubi EU, ampak mnogo več izgubi Rusija oziroma njeni državljani.

Kako se bodo odločili, ne vem.

Jaz kot rečeno upam, da nekoč Rusija postane normalna, demokratična država, ki ne bo vojaško napadala sosednjih držav in svetu grozila z jedrskim orožjem ter ne bo nikomur nerodno, ko bo omenil prijateljstvo z Rusi. Do takrat pa je geopolitična realnost nova Severna Koreja na vzhodnih mejah EU. Oziroma dve novi Severni Koreji, saj je Belorusija praktično ruski satelit brez lastne pameti.

Rusko politicheskoye rukovodstvo (политическое руководство), ki močno zaudarja po bivši Sovjetski zvezi in hladni vojni, bi se moralo zamisliti nad podatkom, da je za časa Putinovega režima državo že zapustilo več kot 5 milijonov ljudi, veliko dodatnih milijonov, zlasti pa mladih, si državo želi zapustiti v prihodnje in oditi drugam, velika večina v EU ali na zahod. To je za rusko politicheskoye rukovodstvo katastrofalen podatek, ki nazorno govori o tem, v kako napačno smer je šla postkomunistična tranzicija v Rusiji!

Prihodnost Ukrajine pa je demokracija in EU, ne pa post komunistična diktatura in ruska marioneta kot je Belorusija. Sam sem prepričan, da bo Ukrajini uspelo, saj poti nazaj ni več.

EU pa bi morala začeti razmišljati v smeri, da bi v skrajni sili tudi kriminalizirala vsakršno simpatiziranje ali propagiranje režima Vladimirja Putina. Ti režimi doma brutalno zatirajo vsako drugačno (po njihovo napačno) razmišljanje, v tujini pa izkoriščajo čisto vse instrumente demokracije za doseganje svojih ciljev. In zato so ti režimi zelo nevarni tudi izven svojih meja. EU pa bi morala tudi Srbiji dati čim prej na razpolago izbiro, ali vidi prihodnost v EU ali se želi povezovati z Rusijo. Glede na podporo ruskemu napadu na Ukrajino se zdi, da Srbija vidi svojo prihodnost izven EU.

Beseda Putin meni zveni kot kakšen zelo nevaren alergen ali neposrečeno ime za bolezen sklepov. Je pa ruski diktator prehodil pot od nepomembnega sovjetskega vohuna za časa hladne vojne, do najbolj osovražene in tudi nevarne osebe 21. stoletja. Prav ironično pa delujejo njegove izjave, da v Ukrajini ruska vojska z bombardiranjem mest in civilnega prebivalstva lovi “neonaciste”, medtem ko je sam v svoji mladosti kot uslužbenec KGB na ozemlju nekdanje Vzhodne Nemčije pomagal financirati in oboroževati skrajno levičarsko skupino Frakcija rdeče armade (RAF), ki je izvajala teroristične napade v Zahodni Nemčiji in še kje.

Na koncu verjetno pride na vrsto klasično novinarsko vprašanje:

Kakšni so vaši občutki, gospod diktator?

Preberi še:
Ruska gravitacija
Put Out

#StandWithUkraine

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: