Ruske blodnje

Ameriška vojska, skupaj z zavezniki, je menda potrebovala dva meseca, da je zavzela Iraško mesto Faludža (Al-Fallujah), mesto z manj kot 300.000 prebivalci v bližini Bagdada. Glavno mesto Ukrajine Kijev ima več kot 3 milijone prebivalcev, torej je deset krat večje mesto od Faludže. Vojaški spopad v tako velikem urbanem okolju predstavlja za vsako vojsko velik izziv, saj se lahko za vsakim vogalom skriva nasprotnik z modernim protitankovskim orožjem, od daleč na vojake prežijo ostrostrelci, praktično vsako neporušeno stavbo je potrebno zavzeti, vsaka vrata, ki jih odprejo, so lahko past. Svoje prispeva še razlika v motivaciji med agresorjem in tistimi, ki mesto branijo in branilci imajo še to prednost, da ponavadi mesto zelo dobro poznajo. Povrhu vsega agresor deluje v sovražnem okolju, kjer lahko praktično vsak civilist izdaja podatke o premiku ali njihovi lokaciji. In danes je to toliko lažje, saj ima praktično vsak pri sebi moderno komunikacijsko napravo imenovano telefon. Tudi če agresor del mesta uspe osvojiti, ga mora biti sposoben obraniti pred napadi, kar terja čedalje večje število vojakov in brezhibno logistiko. Rusi so očitno pozabili na Stalingrad med drugo svetovno vojno. Je pa res, da v Stalingradu ruska vojska ni bila agresor, ampak ga je branila in uspešno obranila tudi ob pomoči neusmiljene ruske zime in več kot milijonu ubitih vojakov.

ZDA so v 20 letih spopadov v Afganistanu izgubile 2300 vojakov. V invaziji na Ukrajino je menda samo v 14 dneh padlo 4000 ruskih vojakov, prava številka pa je lahko še bistveno višja. Če se bo ta vojna nadaljevala še mesece, bodo Rusi število mrtvih agresorskih vojakov šteli v deset tisočih!

Poleg številnih mrtvih pa vojna v Ukrajini Rusijo stane prek 1 milijarde USD na dan brez upoštevanja padca BDP zaradi gospodarskih sankcij (po nekaterih izračunih je skupna cena vojne na dan 20 milijard USD). Izgube ugleda Rusiji v tujini zaradi invazije na Ukrajino pa se sploh ne da finančno ovrednotiti. Ampak glede ugleda se Rusi tudi že prej niso kaj preveč obremenjevali.

Je pa nekomu, ki je očitno povsem izgubil stik z realnostjo in razsodnost zelo težko pojasniti, da gre za blodnjo.

Glede na velike izgube med vojaki in vojaško tehniko že po nekaj tednih vojaških spopadov v Ukrajini, Rusija očitno nehote s tem izvaja tudi neke vrste lastno demilitarizacijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: