3. ZAKULISJE

Na začetku je bila ideja in še pred njo velika potreba.

Nekje na začetku leta 2006 sem se domislil, da bi si privoščil novo računalniško mizo, ker sem imel prej opremo razmetano po celi sobi. Tipkovnica je bila celo pod posteljo.

Potem sem se lotil iskanja najprimernejše, že narejene rešitve po trgovinah s pohištvom. Računalniške mize so bile cenovno ranga nekje od 10.000,00 bivših SIT do 40.000,00 bivših SIT.

Takrat sem se zavedal, da je najboljša računalniška miza navaden lesen ploh (dila) debeline 3 cm, na primernih nogah. Če tega nimaš, se idealni računalniški mizi paradoksalno najbolj približajo boljše kuhinjske mize, ki pa takoj padejo v cenovni rang od 50.000,00 do 100.000,00 bivših in danes že pokojnih SIT.

Ker je to veliko denarja sem se odločil, da raje mizo narišem sam in jo naredim po naročilu pri lokalnem mizarju (seveda ne sam). Načrt sem naredil v manj kot 10 minutah, mizar je mizo delal kakšen teden, pri čemer je še ugotovil, da je osnovni načrt brez ojačitve nestabilna miza, ki bi se lahko celo podrla. Samoiniciativno je dodal še sredinsko ojačitev, ki nekako problem skoraj odpravi, žal pa je pozabil dodati še kovinski L profil, ki bi omogočal še fiksiranje kompozicije.

Verzija 1.0

Kot je razvidno iz slike je računalnik na podstavku in ta na koleščkih, kar se v praksi izkaže zelo koristno za priklapljanje novih kablov in nenazadnje brisanje prahu. Tudi dodatna večnamenska mizica je na koleščkih. Ostalo je klasičen konzervativni oblikovalski prijem računalniške mize, z nekoliko nenavadnimi zgolj nosilnimi stranicami.

Da sem nekoliko okrasil steno nad mizo sem z laserjem kirurško natančno poravnal tri ogledala, kot je prikazano na spodnjih slikah ter dodal še dve leseni afriški ženski, brez kakšne namembnosti, da nekako ubijem tehnično monotonost računalniških naprav.

Verzija 1.1

Kasneje sem slučajno ugotovil, da se scenografija s tremi ogledali pojavi tudi v enem prizoru filma Ameriški psiho, kar me je navdalo z nelagodjem, ki sem ga kasneje hitro saniral. Sicer me je model v filmu nasmejal do solz, zlasti prizor, ko si japiji kažejo kdo ima lepšo vizitko.

V nedeljo dne 21.01.2007 pa sem po skoraj letu dni montiral zvočnike na steno tako, kot se spodobi za 5.1 prostorski zvok, dodal še nekaj zelenjave vrste Koralni kaktus (Rhipsalis), brez uporabne vrednosti, zgolj zaradi kontrasta s črno tehnologijo. V primeru uporabe visečih posod bi bile lahko primerne tudi rastline vrste navadni Bršljan (HELIX <> ONYX), Svetilnica (Ceropegia), Sobna vita (Cissus), Pisani scindapsus (Epiperemnum pinnatum), Ficus pumila, Cinerarija (Senecio), Domača sreča in še kaj bi se našlo.

Zaradi montaže centralnega zvočnika sem ubil monotonijo kirurško poravnanih ogledal, kar mi je bilo v prvem hipu nekoliko žal, saj sem se s poravnavo in laserjem precej namučil.

Dodal sem še svečnik in posodo za svinčnike ter gosja peresa, peščeno uro in kipec malega Bude. Tudi tu gre zgolj za okraske; sveče pod centralnim zvočnikom dajejo v temi sicer prijeten občutek naravne svetlobne predstave (light show).

Verzija 1.2

V tem času sem dokupil še DVD predvajalnik, tiskalnik, zaradi katerega je šel nizkotonec poleg mize ter MIDI klaviature.

Seveda o glasbi nimam pojma, ker me ni nihče vpisal v glasbeno šolo. Znam samo čez noč pustiti program, ki naključno generira elektronsko glasbo po nekem smiselnem algoritmu in potem izberem prijetnejše primerke skladb. Demo skladbo sem poslal sodelavki, ki me je postavila na realna tla in mi dejala, da ji nekako ta glasba ne sede, čeprav se po mojem ni v ničemer razlikovala od znanih DJ imen, ki počno natanko isto in prodajajo CD-je za 3.400,00 bivših SIT (zaradi vljudnosti tokrat brez imen).

Tu se lahko tudi pohvalim, da sem steno popleskal sam in narisal s šablono še ornamente.

Tako…

S trenutno različico sem kar zadovoljen, čeprav je morda videti od daleč gledano kot definicija kiča na Wikipediji. V naslednjem popravku verzija 1.3 nameravam zgolj dodati k računalniški mizi na zadnji stranici spodaj še kanal v katerem bodo kabli in “štekdoze“, hkrati pa bo kanal prispeval tudi k temu, da se bo miza brez strahu lahko premikala naokrog. Strokovno se temu reče menda “statična stabilnost nosilnega elementa računalniške mize” in iz tega danes študentje delajo doktorske disertacije in magistrske naloge.

Glede ostale opreme potrebujem samo še grafično tablico za risanje. Dokler se ponovno ne začnem dolgočasiti in si nabavim še sistema za video montažo, samo me je že kar vnaprej strah, da ne odkrijem zopet kakšnega novega talenta, ker s tem bom imel spet samo delo in stroške.

V glavi imam še nekaj idej za računalniške mize z drugačnimi motivi. Rad bi naredil še mizo primerno za obmorske kraje v odtenku modre barve in z ribiško mrežo na steni ter z nekoliko bolj morsko zelenjavo za okras znano pod delovnim imenom Phoenix, oziroma po domače navadna dateljeva palma.

OPOMBA:
Danes, oktobra leta 2018 vse skupaj še vedno izgleda podoben kaos. Računalnik je sicer drug, seveda zmogljivejši, LCD zaslon bistveno večji, ozvočenje za razred ali dva boljše, rastlin ni več…Sem pa pred kratkim v navalu besa razbil joystick attack 3, ker mi je v ključnem trenutku odpovedal poslušnost, tako da sem se razletel z letalom v Battlefield 1.

Moja zadnja pridobitev je tipkovnica Razer Huntsman, katere tipke zvenijo kot stari pisalni stroji in spreminjajo tudi barvo, tako da je že samo pisanje s to tipkovnico posebno doživetje in zdi se mi da to tudi pozitivno vpliva na navdih. Je pa prišlo ob menjavi tipkovnice do manjšega zapleta, saj je potem prenehala delovati optična povezava med zvočno kartico v računalniku in sprejemnikom oz. ojačevalnikom. Kako je lahko to sploh povezano mi nikakor ni jasno, lahko pa gre preprosto za naključje. Še vedno pa poskušam ugotoviti, kje sploh je napaka, da nimam več zvoka oziroma sem moral preklopit na rezervne, manjše zvočnike.

Sem se pa do sedaj že naučil, da vedno ko nekaj spreminjam moram računati s tem, da se kje zaplete, ampak brez sprememb te pa povozi čas.

Zadnja večja nadgradnja te naravne katastrofe je bila pa tole:

lucka

Sem pa slučajno opazil, da stene nisem prepleskal že 15 let. Ne vem če je to normalno? Verjetno je, sicer bi jo.

3 komentarji to “3. ZAKULISJE”

  1. enxen Says:

    @version 1.2 – 😆 Potem ti niti v hladilnik, ki v tem prostoru zaenkrat še nekako umanjka, ne bo treba več hodit v sosednji prostor in boš lahko trgal sadove (spoznanja) kar z vej nad glavo. Kaj pa studenček? 😉

  2. Ležalnik pika Com Says:

    In koliko je potem v končni fazi takale miza (brez vseh dodatkov) naredila škode po denarnici 😀 razmišljam o nečem podobnem….?

  3. cewap Says:

    Na 1. sliki od spodaj navzgor je križ. Baje da ne veruješ v Boga. Kwa zdej.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s